Имаме инструкции и информация за всичко.

За да не се лутате без посока из различните менюта, просто потърсете нужната информация.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Всички инструкции може да намерите по-долу

Общи въпроси

Първи Стъпки

Добре дошли

Надяваме се, че това ръководство ще Ви е полезно да конфигурирате сайта и имейла си.

Как да потърсите помощ

Ако срещнете някакви затруднения или имате въпроси, докато конфигурирате сайта си, не се колебайте да се свържете с нашия екип за денонощна техническа поддръжка. Опитният ни екип с удоволствие ще Ви помогне.

Как да управлявате акаунта си

Контролният панел е основният административен инструмент, чрез който можете да управлявате всички услуги в хостинг акаунта си, включително DNS конфигурацията на домейните, пощенските кутии и имейл настройките, както и файловете, базите данни, бекъпите и други.

Можете да намерите точния адрес и потребителското име за Контролния панел в съобщението за активиран акаунт.

Конфигурация на домейни

Ако току-що сте поръчали домейна и хостинг акаунта си, DNS конфигурацията на домейна Ви вече е направена и можете да прескочите този раздел.

За домейни, които управлявате отделно, има два начина за насочване към хостинг акаунта Ви:

 1. Да насочите домейна към DNS сървърите на хостинг акаунта. Това може да бъде направено при компанията, с която сте регистрирали домейна. Точните DNS сървъри можете да намерите в съобщението за активиран акаунт. Препоръчваме тази опция, тъй като е най-лесна и най-надеждна.
 2. Ако се налага да ползвате DNS сървърите на друга компания за домейна си, трябва да редактирате DNS записите на домейна и ръчно да ги насочите към правилния IP адрес. Това е най-сложният начин да насочите домейна си към хостинг акаунта. Отделно трябва да поддържате DNS конфигурацията сами.
  За да ползвате хостинг акаунта си за сайта и за имейл услугата към него, домейнът Ви (например “example.com”, без “www”), събдомейнът “www” (“www.example.com”) и MX записът в конфигурацията трябва да сочат към IP адреса на хостинг акаунта Ви. Този IP адрес също е част от информацията в съобщението за активиран акаунт.
  Ако не сте сигурни как да направите необходимите промени, можете да се свържете с нашия екип за денонощна техническа поддръжка. Те ще Ви изпратят точните DNS записи. Администраторите на DNS сървърите на домейна Ви могат да Ви помогнат да ги конфигурирате след това.

Паркирани домейни

Всички допълнителни домейни, които искате да ползвате, също трябва да сочат към хостинг акаунта Ви. Те трябва също така да бъдат добавени в списъка на страницата “Паркирани домейни” в Контролния панел.

Конфигуриране на сайта

Ако вече имате уеб сайт, трябва да го качите на акаунта си, за да го публикувате. Можете също и да преместите съществуващ сайт от друг хостинг доставчик.

Възможно е и да създадете чисто нов сайт с инструментите, предлагани от Контролния панел, например WordPress.

WordPress

WordPress е система за управление на съдържанието (CMS, от “content management system” на английски), с която можете лесно да направите сайта си.

Нашата хостинг услуга е разработена така, че да работи безпроблемно с WordPress. Можете да ползвате специално разработените административни инструменти за WordPress в Контролния панел за бързо, лесно и сигурно изпълнение с няколко клика на иначе сложни и податливи на грешки операции.

Сигурност

Хакерските атаки, насочени към уеб сайтове, са често явление, така че е важно да се грижите за сигурността на сайта си. Препоръчваме Ви да проучите какви мерки за сигурност можете да предприемете. Най-важните са винаги да поддържате софтуера на сайта си обновен до последната версия и да ползвате пароли, които са трудни за отгатване.

SSL сертификати

Можете лесно да направите сайта си по-сигурен за посетители, като инсталирате SSL сертификат на страницата “SSL/HTTPS достъп” в Контролния панел. По този начин, връзката към сайта Ви ще е криптирана.

Електронна поща

Електронната поща е комплексна услуга с много настройки, които можете да конфигурирате. Пощенските кутии могат да бъдат управлявани на страницата “Пощенски кутии” в Контролния панел.

Можете да ползвате имейл програма (като Outlook, Mail или Thunderbird например) за достъп до пощенските кутии. Въпреки че настройките са почти еднакви за всички имейл програми, конфигурацията на всяко приложение може да е доста различна. Затова имаме подробни ръководства за конфигурирането на най-популярните имейл програми.

Инструкции за скрийншот (screenshot)

За да направите скрийншот в Windows 7/8/10:

1. Отворете “Snipping Tool“, чрез избор на “Start” -> напишете “Snipping Tool” в полето за търсене.

2. С мишката ще можете да изберете коя област от екрана желаете да запазите като скрийншот. От падащото меню ще можете да изберете дали да запазите област от екрана, активния прозорец или целия екран.

3. От менюто “File” изберете “Save as…” и в отворения прозорец изберете директорията за съхранение на новия файл.

За Windows XP:

1. За скрийншот на целия екран натиснете бутона PrintScrn на вашата клавиатура, а за скрийншот само на фокусирания прозорец натиснете комбинацията от бутони Alt + PrintScrn.

2. Отворете “Microsoft Paint” чрез избор на Start->Programs->Accessories->Paint.

3. В менюто “Edit” на Paint изберете “Paste”, за да въведете скрийншота от клипборда.

4. От менюто “File” изберете “Save as…” и в отворения прозорец изберете директорията за съхранение на новия файл. В полето “File name:” въведете име за файла – съветваме ви да е на латиница, за да се избегнат възможни проблеми. След това изберете “PNG (*.PNG)” от падащото меню “Save as type:” и натиснете бутона “Save”.

Изчистване на кеш паметта на интернет браузъра

В най-често използваните и популярни уеб браузъри (Firefox/Chrome/Safari/Internet Explorer/Edge/Opera) можете много лесно и бързо да достъпите прозореца/менюто, което Ви позволява да изчистите тяхната кеш памет (кеширани данни и файлове). Необходимо е да натиснете следната комбинация от клавиши на Вашата клавиатура, докато Вашият браузър е активен и на фокус:

Ctrl + Shift + Del

Ако използвате Mac клавиатура, трябва едновременно да натиснете следните клавиши:

⌘ Command + Shift + Del

В показалия се прозорец изберете да изтриете ЕДИНСТВЕНО кеш паметта (кеширани данни и файлове) на Вашия браузър.

Директории в акаунта

Съществуват няколко директории, които се намират на най-високо ниво във вашия хостинг акаунт:

 • /awstats – Тази директория съдържа информация, която AWStats генерира при анализ на Apache логовете. Моля, имайте предвид, че ако не сте включили AWStats от секция Статистика в Контролния панел, тази директория няма да присъства.
 • /backup – Тази директория съдържа архивите на вашия хостинг акаунт, които сте създали в секция Архив от Контролния панел. Архивите, които се намират в /backup/temporary се изтриват автоматично три дни, след като са създадени.
 • /logs – Тук се намират логове от Apache сървъра. Тези файлове съдържат информация за посещенията на вашия сайт.
 • /private – Тази директория е достъпна само през FTP и Контролния панел. Съдържанието не може да бъде видяно през уеб браузър. Вашите скриптове могат да я използват, за да съхраняват например поверителна информация.
 • /stats – Софтуерът за статистики, Webalizer,  запазва в тази директория информацията, която съдържа генерирани отчети и подробни данни за посещенията на вашия сайт.
 • /www – Съдържанието на вашия сайт се намира в поддиректориите на /www. Например файловете на вашия сайт www.example.com са в директория /www/www. Ако имате поддомейн “family” (family.example.com), файловете се намират в /www/family.

Тези директории не могат да бъдат променени директно. През FTP можете да ги четете, но не и да ги преименувате или изтриете. Можете директно да промените файловете в поддиректориите на /www и тези в /private като използвате Файловия мениджър на Контролния панел или FTP програма.

В секция Архив на Контролния панел можете да управлявате вашите архиви. За да разархивирате данните от архива, използвайте секцията Възстановяване.

Часова зона на сървъра

Настройките на часовата зона зависят от физическото местоположение на нашите сървъри.

 • Сървърите ни в техническия център в България са в часова зона EET (UTC/GMT +2 часа). През лятото, когато е в сила лятното часово време, часовата зона се променя на EEST (UTC/GMT +3 часа).
 • Сървърите ни в техническия център в Хонг Конг са в часова зона HKT (UTC/GMT +8 часа).
 • Сървърите ни в техническия център в САЩ (Бостън) са в часова зона EST (UTC/GMT -5 часа). Когато е в сила лятното часово време, часовата зона се променя на EDT (UTC/GMT -4 часа).

Можете да откриете как да промените часовата зона за Вашите PHP скриптове в статията Промяна на часовата зона на сървъра за PHP скриптове.

В статията Промяна на часовата зона на MySQL сесии можете да намерите повече информация за промяната на часовата зона за Вашите MySQL сесии.

Изчистване на локален DNS кеш

По-долу можете да откриете инструкции за изчистване на Вашия локален DNS кеш в:

 • Windows
 • macOS
 • Linux

След като изчистите Вашия локален DNS кеш, трябва да рестартирате Вашето мрежово оборудване (рутери, модеми и т.н.).

Изчистване на локалния DNS кеш в Windows

 1. Натиснете клавишите ⊞ Win+R на Вашата клавиатура едновременно, за да отворите прозореца за изпълнение на команди (Run).
 2. Въведете следната команда в прозореца за изпълнение на команди (Run):

  cmd

 3. Натиснете клавиша ↵ Enter, за да отворите командния прозорец на Windows (Windows Command Prompt). Ако Вашият акаунт в Windows няма права на администратор, използвайте комбинацията от клавишите Ctrl+⇧ Shift+↵ Enter на Вашата клавиатура.
 4. Изпълнете следната команда в командния прозорец на Windows (Windows Command Prompt):

  ipconfig /flushdns

 5. Натиснете клавиша ↵ Enter, за да изпълните командата. Трябва да получите следния резултат:

  Windows IP Configuration

  Successfully flushed the DNS Resolver Cache.

 

Изчистване на локалния DNS кеш в macOS

 1. Натиснете клавишите Ctrl+⌥ Option+⇧ Shift+T на Вашата клавиатура едновременно или отидете до “Finder” > “Applications” > “Utilities” > “Terminal”, за да отворите приложението Terminal.
 2. Въведете следната команда в приложението Terminal:

  dscacheutil -flushcache;sudo killall -HUP mDNSResponder

 3. Натиснете клавиша ↵ Enter, за да изпълните командата.
 4. Въведете Вашата администраторска парола, тъй като за изчистването на локалния DNS кеш се изискват администраторски права.

 

Изчистване на локалния DNS кеш в Linux

Различните Linux дистрибуции използват различни приложения за управление на DNS, също така можете да инсталирате алтернативни DNS приложения по Ваш избор в Linux, така че Ви съветваме да прегледате официалната документация на използваната от Вас Linux дистрибуция или алтернативно DNS приложение за повече информация относно процедурата за изчистване на локалния Ви DNS кеш.

Можете да откриете инструкции за изчистване на локалния Ви DNS кеш в Ubuntu (базова инсталация), както и някои популярни алтернативни DNS приложения (binddns, dnsmasq, и nscd) по-долу:


Ubuntu (базова инсталация)

За да изчистите Вашия локален DNS кеш в Ubuntu:

 1. Натиснете комбинацията от клавиши Ctrl+Alt+T на Вашата клавиатура, за да отворите приложението Terminal.
 2. Изпълнете следните команди в приложението Terminal:
  sudo /etc/init.d/dns-clean restart
  sudo /etc/init.d/networking force-reload

binddns

За да изчистите локалния DNS кеш на binddns:

 1. Отворете приложението Terminal. По подразбиране можете да използвате следната комбинация от клавиши на Вашата клавиатура – Ctrl+Alt+T.
 2. Изпълнете следните команди в приложението Terminal:

  sudo /etc/init.d/named restart
  sudo rndc restart
  sudo rndc exec


dnsmasq

Следвайте стъпките описани по-долу, за да изчистите локалния DNS кеш на dnsmasq:

 1. Отворете приложението Terminal. По подразбиране можете да използвате следната комбинация от клавиши на Вашата клавиатура – Ctrl+Alt+T.
 2. Изпълнете следната команда в приложението Terminal:

  sudo /etc/init.d/dnsmasq restart


nscd

Можете да изчистите локалния DNS кеш на nscd, изпълнявайки следните действия:

 1. Отворете приложението Terminal. По подразбиране можете да използвате следната комбинация от клавиши на Вашата клавиатура – Ctrl+Alt+T.
 2. Изпълнете следната команда в приложението Terminal:

  sudo /etc/init.d/nscd restart

Дефиниция за DNS

Всяко устройство свързано с Интернет има IP адрес. DNS (съкратено от Domain Name System) е система за домейн имена, която съдържа информация за връзката между домейн имена и IP адреси (подобно на телефонен секретар). По този начин потребителите на Интернет услуги могат да използват домейн имена вместо IP адреси, които са по-трудни за запомняне, за достъпване на различни Интернет услуги.

Например, ако посетите домейн името example.com чрез Вашия браузър, той ще направи проверка за example.com в DNS и ще получи IP адреса отговарящ за това домейн име.

Как да пуснем DDoS защита и CDN с Cloudflare на сайта си

Cloudflare е глобален доставчик на content delivery network (CDN) услуги. Предлагат и безплатна защита от distributed denial-of-service (DDoS) атаки. Можете да ползвате услугите им, за да смекчите влиянието на DDoS атаки или ако искате да ползвате глобален CDN за сайта си.

Ще използваме домейна “example.org” като пример в тази статия. Разбира се, трябва да ползвате собствения си домейн, когато правите промени.

SSL сертификат за сайта

Преди да пуснете услугата на Cloudflare за сайта си, Ви препоръчваме първо да пуснете SSL сертификат за него. Ако хостинг планът Ви поддържа безплатни Let’s Encrypt сертификати, можете да пуснете такъв сертификат на страницата SSL/HTTPS на Контролния панел на акаунта си.

Трябва да имате предвид, че “wildcard” опцията (“*”) няма да работи, ако ползвате Cloudflare, затова трябва да пуснете сертификати само за отделните поддомейни. Обикновено това са “example.org / www.example.org”, “mbox.example.org” и допълнителните поддомейни, ако ползвате такива.

Конфигурация при Cloudflare

Първо трябва да регистрирате безплатен акаунт при Cloudflare. След като акаунтът Ви е готов, можете да натиснете бутона “+ Add Site”, за да добавите сайта си.

Въведете домейна (без “www” частта) и натиснете бутона “Add site”:

cloudflare-enter_domain.png

В края на следващата страница изберете плана “Free $0” и натиснете “Continue”:

cloudflare-choose_plan.png

Cloudflare ще сканира DNS записите на домейна Ви и ще предложи конфигурация, която можете да промените:

cloudflare-edit_dns_records.png

Трябва да изтриете “wildcard” записа (за “*” в горния край на таблицата). Той може да издаде IP адреса на сайта Ви на нашия сървър, което може да позволи на хакерите да заобиколят DDoS защитата, предоставяна от Cloudflare, ако към сайта Ви има такава атака. Вместо това трябва да добавяте A записи за всички поддомейни, които ползвате.

Ако имейл услугата Ви е на нашите сървъри, трябва да добавите и A запис за поддомейна “mail”, който да сочи към IP адреса на сървъра:

cloudflare-add_mail_record.png

Този IP адрес се вижда в лявата част на Контролния панел на акаунта Ви:

control_panel-ip_address-bg.png

В този пример IP адресът е 192.252.159.138.

Когато сте готови, можете да натиснете бутона “Continue”.

Сега ще трябва да смените DNS сървърите на домейна си. Ако домейнът Ви е регистриран с нас, можете да ползвате административния панел на домейна, за да ги смените. Ако не сте сигурни как се прави тази промяна, свържете се с екипа за техническа поддръжка.

След това Cloudflare ще Ви предложи да направите някои допълнителни промени за сигурността и производителността на сайта си. Тези промени не са задължителни и можете да ги пропуснете, ако искате. Ето накратко какво представляват:

 • Improve security
  • Automatic HTTPS Rewrites – Можете да включите тази настройка без притеснения.
  • Always use HTTPS – Можете да включите тази настройка без притеснения.
 • Optimize performance
  • Auto Minify – Бихме Ви препоръчали да не включвате тези настройки засега. Възможно е да създадат проблеми за сайта Ви, а тъй като DNS сървърите на домейна Ви са сменени наскоро, е възможно да не забележите проблемите. Те биха се проявили само за някои посетители на сайта.
  • Brotli – Можете да включите Brotli компресия без притеснения.

Прегледайте промените и натиснете “Finish”. Ако сте следвали препоръките ни, ще видите следните настройки:

 • Automatic HTTPS Rewrites: ON
 • Always use HTTPS: ON
 • Auto Minify: NONE
 • Brotli: ON

Накрая трябва да видите екрана Overview на сайта в Cloudflare.

Трябва да имате предвид, че след тези промени DNS конфигурацията на домейна Ви ще се хоства от Cloudflare. Ако искате да променяте DNS записите на домейна, няма да можете да ползвате страницата “DNS записи” в Контролния панел. Вместо това трябва да правите всички DNS промени при Cloudflare.

DDoS защита

Ако сайтът Ви е подложен на DDoS атака или сме Ви препоръчали да я включите, можете да пуснете опцията “Under Attack Mode” на екрана Overview:

cloudflare-done.png

Сървърни/Системни Спецификации

Хардуерна конфигурация

За да предложим на клиентите си изключителна производителност и надеждност, които отговарят и на най-високите изисквания, използваме само най-мощните и надеждни сървърни компоненти за хардуерната конфигурация на нашите сървъри.

Всеки наш хостинг сървър разполага с два многоядрени (до 18 ядра) Xeon процесора, до 256 GB DDR4 RAM, както и RAID 6 масиви от SSD устройства с по няколко терабайта пространство.

Използваме RAID 6, тъй като предлага най-добрата комбинация от производителност и надеждност. Производителността е същата като на RAID 5, а записаните данни са защитени, дори в случай че две от SSD устройствата в масива откажат едновременно.

Всички устройства за запис на данни, захранване и охлаждане могат да бъдат подменени без изключване на сървъра, което позволява бързата им подмяна при нужда. Това намалява до абсолютния минимум шанса хардуерен проблем да прекъсне услугата.

Гарантираната непрекъсната интернет връзка чрез многобройни оптични линии към различни доставчици и непрекъснатото електрическо захранване от мрежата и резервните генератори за електрическа енергия също са ключови фактори за най-високото ниво на свързаност и надеждност на нашите сървъри.

Операционна система

Всички наши сървъри използват модифицирана 64-битова версия на Debian GNU/Linux с Apache уеб сървър.

На нашата хостинг платформа се поддържат технологиите PHP, Python, Perl, Ruby, Tcl и MySQL. MySQL поддържа MyISAM и InnoDB подсистемите. Можете да откриете детайлна информация за поддържаните версии на тези технологии на нашите сървъри в раздел Информация за сървъра на Контролния панел.

Хостинг акаунти с наличен раздел Уеб приложения в Контролния панел могат да използват и други софтуерни приложения, работещи в собствена среда за изпълнение. Такива приложения могат да бъдат базирани на Node.js, Django, Flask, Ruby on Rails и други. Свържете се с Вашия хостинг доставчик за повече информация, ако не виждате раздел Уеб приложения във Вашия Контролен панел.

Софтуерна платформа

Нашите хостинг сървъри използват модифицирана 64-битова Debian GNU/Linux операционна система с Apache уеб сървър и поддръжка за MySQL (подсистеми MyISAM и InnoDB), PHP, Pyhon, Perl, Ruby и Tcl. Пълен списък с версиите на инсталирания софтуер за Вашия акаунт е наличен в раздел Информация за сървъра на хостинг Контролния панел.

Ако виждате раздел Уеб приложения във Вашия хостинг Контролен панел, можете да инсталирате софтуерни приложения работещи в собствена среда за изпълнение (като например Django, Node.js, Flask, Ghost, Ruby on Rails, MongoDB и PostgreSQL). Свържете с Вашия хостинг доставчик, ако не виждате раздела Уеб приложения във Вашия хостинг Контролен панел, но желаете да се възползвате от поддръжката на уеб приложения на сървърите.

Използване на mod_deflate

Mod_deflate е модул на уеб сървъра Apache. Използва се за компресиране на трансферираното съдържание от сървъра към браузъра на потребителя с цел намаляване на генерирания от сайта трафик. Компресията се извършва автоматично без да е нужна интеракция от страна на потребителя – единственото условие е браузърът му да поддържа gzip компресия. Повечето съвременни браузъри като Internet Explorer, Mozilla Firefox, Chrome, Safari и др. имат такава вградена поддръжка и не е нужна инсталация на допълнителен софтуер.

• Как протича gzip компресията?

Браузърът на клиента изпраща автоматично информация дали поддържа gzip компресия, когато направи запитване към сървъра за определен файл – например http://www.example_domain.com/index.html. Ако сте конфигурирали Apache да използва mod_deflate, то съдържанието на index.html ще бъде компресирано в gzip формат и изпратено на браузъра. Той от своя страна ще разкомпресира gzip файла и ще го покаже в прозореца на потребителя като обикновен html файл без потребителят да е разбрал за тези операции.

• Как да използвам mod_deflate?

За да използвате mod_deflate е нужно да създадете файл с име .htaccess (обърнете внимание на точката пред името на файла) със следното съдържание:

<IfModule deflate_module>
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css text/csv text/html text/plain text/richtext text/sgml text/tab-separated-values application/javascript application/x-javascript httpd/unix-directory
AddOutputFilter DEFLATE html htm shtml php php4 pl rb py cgi css js txt
BrowserMatch ^Mozilla/4 gzip-only-text/html
BrowserMatch ^Mozilla/4\.0[678] no-gzip
BrowserMatch \bMSIE !no-gzip !gzip-only-text/html
</IfModule>

Съхранете този файл в директорията, в която искате да използвате gzip компресия. Имайте предвид, че .htaccess файловете имат рекурсивно действие – това означава, че настройките са активни не само за директорията, където се намира .htaccess файла, но и за нейните поддиректории.
Чрез горния .htaccess файл mod_deflate компресията ще бъде активна за всички HTMLSSI,PHPPerlRubyPythonCGICascading Style SheetsJavaScript и текстови файлове.

Използване на mod_brotli

Mod_brotli е модул на уеб сървъра Apache. Използва се за компресиране на трансферираното съдържание от сървъра към браузъра на потребителя с цел намаляване на генерирания от сайта трафик. Компресията се извършва автоматично без да е нужна интеракция от страна на потребителя – единственото условие е браузърът му да поддържа brotli компресия. Повечето съвременни браузъри като Internet Explorer, Mozilla Firefox, Chrome, Safari и др. имат такава вградена поддръжка и не е нужна инсталация на допълнителен софтуер. 

 • Как протича компресията? 

Браузърът на клиента изпраща автоматично информация дали поддържа brotli компресия, когато направи запитване към сървъра за определен файл – например http://www.example_domain.com/index.html. Ако сте конфигурирали Apache да използва mod_brotli, то съдържанието на index.html ще бъде компресирано и изпратено на браузъра. Той от своя страна ще разкомпресира файла и ще го покаже в прозореца на потребителя като обикновен html файл без потребителят да е разбрал за тези операции. 

 • Как да използвам mod_brotli? 

За да използвате mod_brotli е нужно да създадете файл с име .htaccess (обърнете внимание на точката пред името на файла) със следното съдържание: 

<IfModule brotli_module>
AddOutputFilterByType BROTLI_COMPRESS text/css text/csv text/html text/plain text/richtext text/sgml text/tab-separated-values application/javascript application/x-javascript httpd/unix-directory
</IfModule>

Съхранете този файл в директорията, в която искате да използвате brotli компресия. Имайте предвид, че .htaccess файловете имат рекурсивно действие – това означава, че настройките са активни не само за директорията, където се намира .htaccess файла, но и за нейните поддиректории. 

Чрез горния .htaccess код, mod_brotli компресията ще бъде активна за всички HTMLSSI, PHPPerlRubyPythonCGICascading Style SheetsJavaScript и текстови файлове.

Използване на mod_speling

Mod_speling е модул на уеб сървъра Apache. Файловата система на Linux е чувствителна към главни и малки букви. Mod_speling цели да разреши проблеми с имената на файлове, в които има комбинация от главни и малки букви. Можете да срещнете такива проблеми, ако трансферирате при нас сайт, който е създаден за сървър базиран на Windows, или ако сте разработили сайта си на програма на Windows.  

 • Как да използвам mod_speling?

За да използвате mod_speling е нужно да създадете файл с име .htaccess (обърнете внимание на точката пред името на файла) със следното съдържание: 

<IfModule mod_speling.c>
CheckSpelling on
CheckCaseOnly on
</IfModule>

Съхранете този файл в директорията, в която искате да използвате mod_speling. Имайте предвид, че .htaccess файловете имат рекурсивно действие – това означава, че настройките са активни не само за директорията, където се намира .htaccess файла, но и за нейните поддиректории. 

Създаване на папка icons

Папката icons е предварително дефинирана от уеб сървъра за целите на хостинг услугите. Ето защо, ако се опитате да я създадете в някой от вашите поддомейни (включително www) чрез Контролния панел или чрез FTP клиент, ще можете да виждате нейното съдържание единствено чрез тях. То няма да бъде достъпно за браузъра ви, тъй като уеб сървърът отваря своята предварително дефинирана от него папка icons, пренебрегвайки вашата.

500 Server Error

Изброили сме някои от най-често срещаните причини, поради които можете да получите “500 Server Error” грешка:

• Неправилни права на вашите файлове/директории

Това е най-често срещаната причина за 500 Server Error. Моля, проверете дали вашите файлове са с права за достъп 666 или 777. Също така проверете дали директорията, в която се намират скриптовете, не е с такива права.
На нашите сървъри не е необходимо да задавате права за писане за всички (world-writable). Достатъчно е да настроите правата на 644 или 664 за файлове и 755 или 775 за директории.

Когато желаете определен скрипт да може бъде изпълняван от потребителите на вашия сайт, то задължително неговите права за достъп трябва да започват или с 07 (т.е. -rwx) или с 05 (т.е. -r-x), пример: 0775 (т.е. -rwxrwxr-x), 0755 (т.е. -rwxr-xr-x), 0750 (т.е. -rwxr-x—), 0700 (т.е. -rwx——) и т.н. Това ще позволи той да бъде изпълняван от вашия потребител, респективно уеб сървъра Apache, а липсата на тези права ще доведе до 500 Server Error. За повече информация относно правата за достъп и какво означават те, погледнете раздела Права на файлове и директории (CHMOD) от нашата документация.

• Невалидни или грешни команди в .htaccess

Ако изведнъж сте започнали да получавате “500 Server Error” грешки, може би е заради това, че сте променили нещо по ваш .htaccess файл.
Грешката “500 Server Error” се появява често, когато се опитвате да използвате php_flag инструкции. Тъй като PHP работи на нашите сървъри като CGI или FPM, а не като Apache модул, не е възможно да използвате php_flag инструкции за промяна на PHP настройките. За тази цел е нужно да създадете php.ini файл – за повече информация ви съветваме да разгледате статията Промяна на php.ini настройките за вашия акаунт.

• Използване на Windows EOL (end-of-lines) символи

Този проблем може да се появи, когато сте използвали текстов редактор като Notepad или Wordpad. Добавяйки нов ред, текстовите редактори са вмъкнали EOL символи на Microsoft Windows, които се различават от UNIX символите на операционната система Linux, която използваме на нашите сървъри.
За да отстраните този проблем, отворете файла чрез секцията Файлове във вашия Контролен панел и без да го модифицирате, натиснете бутона “Запази и излез”. Така Windows EOL символите ще бъдат подменени с UNIX EOL  и вашият скрипт ще може да бъде изпълнен без 500 Server Error. Съветваме ви вместо Notepad или Wordpad да използвате някой от следните безплатни текстови редактори, които позволяват да укажете кои EOL символи да бъдат използвани:
– PSPad (www.pspad.com)
– Notepad++ (http://notepad-plus.sourceforge.net/bg/site.htm)

• Неправилен системен път към Perl, Ruby или Python интерпретатора

Ако използвате Perl, Ruby или Python скрипт, то проверете какъв системен път използвате в началото му. За да видите къде се намират интерпретаторите на изброените езици на файловата система на сървъра, използвайте секцията “Информация за сървъра” във вашия Контролен панел – за повече информация погледнете статията Информация за сървъра.

Преминаване от FastCGI на FPM

 • Обща информация за FastCGI и PHP-FPM
 • Какво пропускате, ако използвате FastCGI вместо FPM?
 • Прекратяване на поддръжката за FastCGI
 • Преминаване от FastCGI на FPM

Обща информация за FastCGI и PHP-FPM

FastCGI

FastCGI за PHP е значително подобрение на традиционната CGI технология за изпълнение на PHP скриптове. FastCGI се поддържа на нашите VPS решения от 2016 г. За разлика от традиционната CGI технология за изпълнение на PHP скриптове, FastCGI позволява един процес да обработва множество заявки преди да бъде прекратен. Намаляването на излишните ресурси за стартиране на нов PHP процес за всяка нова заявка значително подобрява времето за изпълнение на отделните заявки и намаля потреблението на ресурси. Благодарение на подобрената си технология, FastCGI намалява времето за зареждане на сайтовете и позволява едновременното изпълнение на по-голям брой заявки. FastCGI поддържа и OPcache – система за кеширане, която пази предварително компилиран байт код в сървърната памет. Това допълнително забързва изпълнението на PHP скриптове и увеличава производителността.

PHP-FPM

FPM (FastCGI Process Manager) е по-нова версия на FastCGI технологията със значителни подобрения (особено за натоварени сайтове). PHP-FPM е една от най-ефективните и стабилни технологии за изпълнение на PHP, като се поддържа изцяло на всички наши сървъри за споделен хостинг и VPS решения. Използвайки FastCGI протокола, FPM има всички предимства на FastCGI технологията за изпълнение на PHP скриптове, но може да поддържа работещите FastCGI процеси за изпълнение на PHP заявки активни през цялото време. Това води до още по-бързо изпълнение на PHP скриптове. PHP-FPM създава допълнителни FastCGI процеси при необходимост, за да изпълни всички заявки максимално бързо и навреме. PHP-FPM е настроен да работи с OPcache по подразбиране и използва OPcache ресурсите много по-ефективно от FastCGI, тъй като ги споделя между всички PHP-FPM процеси.

Какво пропускате, ако използвате FastCGI вместо FPM?

Ето някои от предимствата на FPM спрямо FastCGI:

 • FPM обработва заявки по-бързо (над 30%) от FastCGI, позволявайки едновременното изпълнение на над 30% повече заявки в сравнение с FastCGI.
 • FPM подобрява изживяването на посетителите на сайтовете и спомага по-доброто класиране в търсачки благодарение на повече от 5 пъти по-бързото време за зареждане на първия байт (TTFB – Time To First Byte). Това подобрение се дължи на поддържането на работещи FastCGI процеси от FPM, докато FastCGI трябва да създава нов работещ процес, ако няма активен и свободен такъв.
 • FPM се поддържа на всички наши сървъри, а FastCGI може да се активира само на определени VPS решения.
 • FastCGI може да се активира само ръчно, докато FPM може да се активира с един клик на мишката в раздел “PHP настройки” на Контролния панел.
 • OPcache е включен по подразбиране за FPM, но за FastCGI трябва да се включи ръчно.
 • FPM има по-добра поддръжка и се изпробва по-обстойно от PHP проекта.

Прекратяване на поддръжката за FastCGI

Тъй като имплементацията на FPM технологията на нашите сървъри няма никакви недостатъци спрямо нейния FastCGI еквивалент, постепенно ще спрем поддръжката за FastCGI технологията. Поради тази причина Ви съветваме да преминете към FPM възможно най-скоро.

Преминаване от FastCGI на FPM

Преминаването от CGI/FastCGI към FPM на нашите сървъри е изключително лесно. Всичко, което е необходимо да направите, е да промените PHP технологията за Вашия домейн/поддомейн от “CGI” на “FPM с OPcache” през раздел “PHP настройки” на Контролния панел. Можете да откриете информация как да промените PHP технологията в статията Поддържани версии на PHP.

Въпреки че този процес е незадължителен, Ви съветваме да извършите в обратен ред стъпките за активиране на FastCGI (описани в статията ни Използване на FastCGI + OPcache), премахвайки:

 • блока с код <IfModule mod_fcgid.c> от .htaccess файла в директорията на Вашия сайт;
 • .ht-fcgi-php-wrapper файла от директорията на Вашия сайт;
 • блока с код [opcache] от основния php.ini файл за Вашия сайт.

Важно:FPM технологията за изпълнение на PHP скриптове работи безпроблемно с множество уеб приложения, но Ви съветваме старателно да проверите Вашия сайт за проблеми след преминаване към FPM, тъй като определено уеб приложение или скрипт може да не е съвместим с FPM. В такъв случай трябва да промените PHP технологията за Вашия сайт на CGI.

Ако срещнете някакви проблеми или имате нужда от помощ при преминаването от FastCGI към FPM, можете да се свържете с отдела ни за техническа поддръжка.

Използване на .htaccess

 • 1. Какво е .htaccess?

  Файлът .htaccess служи за конфигурация на уеб сървъра Apache и чрез него могат да бъдат променяни редица функции на сървъра. Зададените настройки важат за директорията, в която се намира .htaccess файла, и нейните поддиректории. Файлът задължително започва със знака точка и може да бъде създаден лесно в секция Файлове на Контролния панел. За да свалите локално конфигурационния файл, използвайте FTP програма и след това можете да го редактирате с текстов редактор. Имайте предвид, че повечето FTP програми не показват по подразбиране файлове с имена започващи с точка. За да видите .htaccess файловете, е нужно да активирате функцията “Show Hidden Files” в настройките на вашата FTP програма.


  2. Полезни примери

  2.1Забрана за достъп до определени файлове
  2.2Добавяне на Content-Type хедър към вашите страници
  2.3Използване на определена времева зона
  2.4Принудително сваляне на файл
  2.5Забрана за достъп до съдържанието на вашите директории
  2.6Създаване на собствени Еrror страници
  2.7Предотвратяване на hot linking
  2.8Блокиране на достъпа от определен IP адрес или мрежа
  2.9Уведомяване на посетителите за текуща реконструкция
  2.10Блокиране на достъпа до сайта според часа
  2.11Принудително използване на www.your_domain.com


  2.1 Забрана за достъп до определени файлове
  ^

  Със следния код можете да забраните достъпа до файлове с определени разширения – в този пример става дума за всички файлове, които имат разширение .txt. В случая посетителите ще виждат страница с грешка “403 Forbidden” вместо съдържанието на .txt файла.
  <Files ~ “\.txt$”>
  Order Allow,Deny
  Deny from All
  </Files>
  А ако искате да забраните достъпа например до всички .txt .doc .rtf .log .fla .psd файлове, използвайте следния код:
  <FilesMatch “\.(txt|doc|rtf|log|fla|psd)$”>
  Order Allow,Deny
  Deny from all
  </FilesMatch>

  2.2 Добавяне на Content-Type хедър към вашите страници^

  За да добавите Content-Type хедър, така че сървърът да съобщава за кодирането на всяка ваша страница на браузъра, използвайте директивата AddDefaultCharset. Ето два примера:
  AddDefaultCharset UTF-8
  AddDefaultCharset ISO-8859-1
  2.3 Използване на определена времева зона^

  Чрез следния ред можете да принудите PHP скриптовете ви да използват вашата времева зона вместо тази на сървъра:

  SetEnv TZ Europe/London

  Пълен списък с поддържаните часови зони можете да намерите на следния адрес: http://php.net/manual/bg/timezones.php


  2.4Принудително сваляне на файл^

  Този пример задава условието файлове с изброените разширения да не се отварят в браузъра или с допълнителни програми като QuickTime, Adobe Reader и др., а да се появява прозорец със запитване къде да бъдат съхранени:
  <FilesMatch “\.(mov|mp3|jpg|pdf)$”>
  ForceType application/octet-stream
  Header set Content-Disposition attachment
  </FilesMatch>

  2.5 Забрана за достъп до съдържанието на вашите директории^

  Създайте .htaccess файл с реда по-долу, ако например нямате index страница и искате да забраните показването на всички файлове в директорията. Така никой освен вас няма да знае какво е съдържанието на дадената директория.
  Options -Indexes
  Същият ефект би могъл да бъде постигнат и чрез създаването на празен index.html файл в дадената директория.

  Ако все пак искате потребителите да виждат съдържанието на директориите ви освен определени типове файлове, които да останат скрити, използвайте код от следния вид:
  IndexIgnore *.php *.htmlПо този начин всички ваши PHP и HTML файлове няма да бъдат листвани заедно с останалите.


  2.6 Създаване на собствени Еrror страници^

  Ако не ви харесват стандартните страници за грешки, посредством .htaccess можете да създадете собствени. В следващия пример дефинираните страници за грешки са в директория “errors”, намираща се в главната ви директория www.
  ErrorDocument 403 /errors/403.html
  ErrorDocument 404 /errors/404.html
  Общият вид на всеки ред е: ErrorDocument <номер на http статус код> <път/до/файл>

  Линкът до вашия документ за грешка може да сочи също така страница за грешка, намираща се на друг сайт:
  ErrorDocument 404 http://another_domain.com/404.phpВместо линк или файл можете да зададете на .htaccess да показва текстово съобщение като използвате:
  ErrorDocument 404 “This page was not found on this server”или HTML:
  ErrorDocument 404 “<html><title>Not Found</title><body>This page was not found on this server.</body></html>”Важно: Забележете кавичките, които се поставят преди съобщението за грешка и които трябва да липсват в края на съобщението.

  Baжно: Ако сами искате да дефинирате страницата за грешка 404, е нужно да изтриете missing.html документа от вашата главна директория www. Internet Explorer не зарежда страници за грешки, които са по-малки от 512 байта и нужно вашето съобщение за грешка да е по-голямо от 512 байта.


  2.7 Предотвратяване на hot linking^

  Hot linking представлява директното използване на някои от файловете (най-често картинки), намиращи се на вашия сайт, от страна на друг сайт, най-често без ваше разрешение, като тези файлове стават част от съдържанието на чуждия сайт. Това причинява изразходен трафик от другите сайтове за ваша сметка или казано по друг начин – кражба на трафик.

  • Блокиране само на определени домейни

  За да забраните hot linking на картинки от определени сайтове (в примера от not_your_domain.net, www.not_your_domain.net и not_your_domain.com, www.not_your_domain.com), като оставите на всички останали сайтове правото да използват hot linking, използвайте следния код, при който вместо картинката ще се показва грешка “403 Forbidden”:
  RewriteEngine On
  RewriteCond %{HTTP_REFERER} ^http://(www\.)?not_your_domain\.net/ [NC,OR]
  RewriteCond %{HTTP_REFERER} ^http://(www\.)?not_your_domain\.com/ [NC]
  RewriteRule \.(jpeg|JPEG|jpe|JPE|jpg|JPG|gif|GIF|png|PNG|tif|TIF|tiff|TIFF)$ – [F]

  • Блокиране на всички домейни освен определени

  В следващия пример се предотвратява hot linking от всички сайтове с изключение на вашия домейн, където се намират картинките:
  RewriteEngine On
  RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(www\.)?your_domain\.com/ [NC]
  RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
  RewriteRule \.(jpeg|JPEG|jpe|JPE|jpg|JPG|gif|GIF|png|PNG|tif|TIF|tiff|TIFF)$ – [F]
  Моля, имайте предвид, че ако имате паркирани домейни, трябва да добавите всеки един от тях в този код, за да важи това правило и за тях. Пример за един главен домейн и три паркирани:
  RewriteEngine On
  RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(www\.)?your_domain\.com/ [NC]
  RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(www\.)?your_parked_domain1\.com/ [NC]
  RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(www\.)?your_parked_domain2\.com/ [NC]
  RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(www\.)?your_parked_domain3\.com/ [NC]
  RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
  RewriteRule \.(jpeg|JPEG|jpe|JPE|jpg|JPG|gif|GIF|png|PNG|tif|TIF|tiff|TIFF)$ – [F]

  • Заместване на картинки

  Този метод все още ще води до кражба на трафик, но ще защити вашите картинки. Моля, обърнете внимание, че някои програми (например phpBB) при това условие изглежда разпознават статус 302 като грешка и започват да правят многократни опити да презаредят, докато потребителят не зареди друга страница.

  Със следния код отдалеченият сървър ще зареди изображението unknown.jpg от директорията images в главния ви поддомейн www вместо поисканите картинки:
  RewriteEngine On
  RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(www\.)?your_domain\.com/ [NC]
  RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(www\.)?your_parked_domain1\.com/ [NC]
  RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
  RewriteRule \.(jpeg|JPEG|jpe|JPE|jpg|JPG|gif|GIF|png|PNG|tif|TIF|tiff|TIFF)$ images/unknown.jpg [L]

  2.8 Блокиране на достъпа от определен IP адрес или мрежа
  ^

  • Блокиране на достъпа от определени IP адреси

  Ако искате да забраните достъпа по HTTP от определени IP адреси (в примера 64.14.68.138 и 64.14.68.139), създайте .htaccess файл със следното съдържание:
  order allow,deny
  deny from  64.14.68.138
  deny from 64.14.68.139
  allow from all
  • Блокиране на достъпа от определен определена мрежа

  Можете да забраните и цяла мрежа. За да блокирате например всички IP адреси, започващи с 64.14.68. (т.е. мрежата 64.14.68), използвайте следния код:
  order allow,deny
  deny from 64.14.68.
  allow from all
  • Блокиране на достъпа от всички IP адреси и мрежи

  Ако желаете да забраните достъпа на всички, използвайте следния ред във вашия .htaccess файл:
  deny from allОсвен IP адреси, в .htaccess файла можете да използвате и имена на домейни:
  deny from example.comА за да блокирате достъпа от всички поддомейни на example.com, използвайте:
  deny from .example.com
  2.9 Уведомяване на посетителите за текуща реконструкция
  ^

  Ако сте решили, че ще правите реконструкция на вашия сайт и желаете вместо да блокирате достъпа до нея, да позволите на посетителите да разберат, че сайта ви подлежи на реконструкция, е нужно да изготвите един файл maintenance.html в главната ви директория www. Неговотo съдържание ще се показва на посетителите, докато сайтът ви не е достъпен. След това добавете следните редове в .htaccess файла, който се намира в главната директория www:

  RewriteEngine On
  RewriteCond %{REQUEST_URI} !/maintenance.html$
  RewriteRule .* /maintenance.html [R=307,L]

  2.10 Блокиране на достъпа до сайта според часа
  ^

  Ако желаете посетителите ви да имат достъп до вашия сайт само в работното ви време (7:00 – 19:00 ч.), използвайте следния код:
  RewriteEngine On
  RewriteCond %{TIME_HOUR}%{TIME_MIN} >1900 [OR]
  RewriteCond %{TIME_HOUR}%{TIME_MIN} <0700
  RewriteRule ^.*$ – [F,L]
  Ако желаете да забраните достъп до сайта ви в обедната си почивка, използвайте следния код, който ще забрани достъпа от 12:00 до 12:59 през деня:
  RewriteEngine On
  RewriteCond %{TIME_HOUR} ^12$
  RewriteRule ^.*$ – [F,L]

  2.11 Принудително използване на www.your_domain.com
  ^

  Ако желаете посетителите на вашия сайт винаги да бъдат препращани към www.your_domain.com, когато направят заявка до your_domain.com или до някой от паркираните ви домейни, използвайте следния код:
  RewriteEngine On
  RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/robots\.txt$
  RewriteCond %{HTTP_HOST} !^www\.your_domain\.com$ [NC]
  RewriteRule ^(.*)$ http://www.your_domain.com/$1 [R=301,L]

Използване на .ftpaccess

 • Какво е .ftpaccess?

  Файлът .ftpaccess служи за конфигурация на FTP сървъра ProFTPD и чрез него могат да бъдат променяни редица функции на сървъра. Файлът задължително започва със знака точка и може да бъде създаден лесно в раздел “Файлове” на Контролния панел.

  За да свалите локално конфигурационния файл, използвайте FTP програма и след това можете да го редактирате с текстов редактор. Имайте предвид, че повечето FTP програми не показват по подразбиране скрити файлове и такива, които започват с точка. За да видите .ftpaccess файловете, е нужно да активирате функцията “Show Hidden Files” в настройките.

  За какво служи директивата Limit?

  Директивата “Limit” позволява ограничиването и позволяването на достъпа до определени FTP команди в дадена директория. Ако искате да контролирате достъпа в няколко директории/поддиректории, трябва да добавите .ftpaccess във всяка от тях.

  По-долу можете да откриете списък с групите команди, най-използваните FTP команди и кратко описание за тях:

  • ALL включва READWRITE и DIRS командните групи (всички FTP команди). Тази командна група има най-малък приоритет от всички останали – тя няма да презапише “Limit” директива, която е зададена от друга командна група като например “DIRS“.
  • READ включва всички FTP команди, които са свързани с четенето на файлове (не се включва показването на директории):
   • RETR (RETRieve) позволява изтеглянето на файлове от сървъра.
   • SITE CHMOD (CHange MODe) позволява промяната на правата за достъп (permissions) до файлове и директории.
   • SIZE позволява виждането информация за големината на файлове.
   • STAT (STATus) позволява показването на информация за FTP сървъра и връзката.
  • WRITE включва FTP команди за писане, създаване и изтриване на файлове и директории:
   • APPE (APPEnd) позволява добавянето на съдържание от един файл в друг.
   • DELE (DELEte) позволява изтриването на файлове и директории.
   • MKD/XMKD (MaKDirectory) позволява създаването на нови директории.
   • RMD/XRMD (ReMove Directory) позволява изтриването на директории.
   • RNTO (ReName TO) позволява преименуването на файлове/директории. Тази команда се използва в комбинация с FTP командата RNFR.
   • STOR (STORe) позволява качването на файлове на сървъра.
  • DIRS включва следните FTP команди, свързани с показването на инфомация за директории:
   • CDUP/XCUP (Change Directory UP) позволява навигирането до горната директория на текущата.
   • CWD/XCWD (Change Working Directory) позволява промяната на текущата директория.
   • LIST/NLST (LIST/Name LiST) позволява показването на списък с файловете в директория.
   • MDTM (MoDification TiMe) позволява показването на информация за датата на промяна на файлове.
   • PWD/XPWD (Print Working Directory) позволява показването на текущата директория.
   • RNFR (ReName FRom) позволява преименуването на файлове/директории. Тази команда се използва в комбинация с FTP командата RNTO.

  Повече информация относно “Limit” директивата са налични в официалната документация на ProFTP.

  Сигурност

  Съветваме Ви да използвате винаги следния код в началото на Вашите .ftpaccess файлове:
  HideFiles (\.ftpaccess|\.htaccess|\.htpasswd)$ user !alloweduser
  <Limit ALL>
  IgnoreHidden on
  </Limit>
  По този начин Вашите .ftpaccess, .htaccess и .htpasswd файлове няма да могат да се виждат и да бъдат променяни през FTP освен от alloweduser (заместете alloweduser с Вашето FTP потребителско име, чрез което желаете да виждате и променяте по-горе изброените файлове).
  След като създадете .ftpaccess файл, Ви съветваме да промените правата му за достъп от секцията Файлове в Контролния панел до 0600 за максимална сигурност, а и за да не бъде достъпен по HTTP.

  Полезни примери

  По-долу можете да откриете няколко примера за употреба на .ftpaccess файл:

  1. Блокиране на FTP достъп
   • от определени IP адреси или мрежи
   • отвсякъде (всички IP адреси и мрежи)
   • отвсякъде освен определени IP адреси и мрежи
  2. Забраняване триенето на файлове и директории
  3. Забраняване качването на файлове и създаването на директории
   • за всички без определени FTP потребители
   • смесена кофигурация
  4. Позволяване само на качване на файлове
  5. Забраняване на достъп до дадена директория за определени FTP потребители
  6. Разрешаване на достъп само за определени FTP потребители
  7. Позволяване на изтриването на файлове само от определени IP адреси или мрежи
  8. Ограничаване промяната права за достъп за определени FTP потребители

  1. Блокиране на FTP достъп

  • от определени IP адреси или мрежи

   За да блокирате FTP достъпа до директория от определени IP адреси (напр. 1.2.3.4) или мрежи (напр. всички IP адреси, започващи с 5.6.7), добавете следния блок с код към .ftpaccess файл в тази директория:

   <Limit ALL>
   Order allow,deny
   Deny from 1.2.3.4
   Deny from 5.6.7.
   </Limit>

   Важно: Тъй като .ftpaccess файловете не работят рекурсивно, трябва да добавите отделен .ftpaccess файл във всички директории, където искате да приложите зададената настройка.

  • отвсякъде (всички IP адреси и мрежи)

   Можете напълно да ограничите FTP достъпа до директория, добавяйки следния блок с код в .ftpaccess файл в директорията:

   <Limit ALL>
   Order allow,deny
   Deny from all
   </Limit>

   Важно: Тъй като .ftpaccess файловете не работят рекурсивно, трябва да добавите отделен .ftpaccess файл във всички директории, където искате да приложите зададената настройка.

  • отвсякъде освен определени IP адреси и мрежи

   За да ограничите FTP достъпа до директория за всички освен определени IP адреси (напр. 1.2.3.4) или мрежи (напр. всички IP адреси, започващи с 5.6.7), използвайте следния код в .ftpaccess файл в тази директория:

   <Limit ALL>
   Order allow,deny
   Allow from 1.2.3.4
   Allow from 5.6.7.
   Deny from all
   </Limit>

   Важно: Тъй като .ftpaccess файловете не работят рекурсивно, трябва да добавите отделен .ftpaccess файл във всички директории, където искате да приложите зададената настройка.

  2. Забраняване триенето на файлове и директории

  Ако желаете да забраните триенето на файлове и директории за всички потребители освен за един (напр. allowed_user), използвайте следния код в .ftpaccess файла на директорията:

  <Limit DELE RMD XRMD>
  AllowUser allowed_user
  DenyAll
  </Limit>

  Важно: Тъй като .ftpaccess файловете не работят рекурсивно, трябва да добавите отделен .ftpaccess файл във всички директории, където искате да приложите зададената настройка.

  3. Забраняване качването на файлове и създаването на директории

  • за всички без определени FTP потребители

   Ако желаете да позволите на всички FTP потребители да виждат съдържанието на директория, но да забраните качването на файлове и създаването на директории в нея за всички с изключение на два FTP потребителя (напр. allowed_user_1 и allowed_user_2), добавете следния блок с код в .ftpaccess файл в тази директория:

   <Limit WRITE>
   AllowUser allowed_user_1,allowed_user_2
   DenyAll
   </Limit>

   Важно: Тъй като .ftpaccess файловете не работят рекурсивно, трябва да добавите отделен .ftpaccess файл във всички директории, където искате да приложите зададената настройка.

  • смесена кофигурация

   Можете да добавите FTP достъп до различни команди за различни FTP потребители, с което можете да създавате сложни конфигурации. Например:
   – един потребител (напр. allowed_user_1) с достъп за четене на файлове и разглеждане на директории, но без достъп за създаване на файлове и директории;
   – друг потребител (напр. allowed_user_2) без достъп за четене на файлове и разглеждане на директории, но с достъп за създаване на файлове и директории;
   – трети потребител (напр. allowed_user_3) с пълен достъп.

   Добавете следния код в .ftpaccess файл в директорията, където желаете да постигнете гореописаната конфигурация:

   <Limit READ>
   AllowUser allowed_user_1,allowed_user_3
   DenyAll
   </Limit>

   <Limit WRITE>
   AllowUser alloweduser_2,allowed_user_3
   DenyAll
   </Limit>

   Важно: Тъй като .ftpaccess файловете не работят рекурсивно, трябва да добавите отделен .ftpaccess файл във всички директории, където искате да приложите зададената настройка.

  4. Позволяване само на качване на файлове

  Ако желаете да направите директория, където всички Ваши FTP потребители могат само да качват файлове без да могат да виждат съдържанието на дадената директория, добавете следния код в .ftpaccess файл в директорията:

  <Limit ALL>
  DenyAll
  </Limit>

  <Limit CDUP CWD XCWD XCUP PWD>
  AllowAll
  </Limit>

  <Limit STOR STOU>
  AllowAll
  </Limit>

  Директорията, съдържаща .ftpaccess файла няма да е видима, така че трябва да използвате някой от описаните по-долу начини, за да я достъпите:

  • Въведете пълния път до директорията, съдържаща .ftpaccess файла, ръчно във Вашия FTP клиент.
  • Настроите директорията, съдържаща .ftpaccess файла, за “начална” във Вашия FTP клиент.
  • Зададете директорията, съдържаща .ftpaccess файла, като главна (root) директория за FTP потребителите чрез раздел “FTP потребители” на хостинг Контролния Панел. Можете да намерите повече информация за този раздел в статията ни “FTP Manager“.

  Важно: Тъй като .ftpaccess файловете не работят рекурсивно, трябва да добавите отделен .ftpaccess файл във всички директории, където искате да приложите зададената настройка.

  5. Забраняване на достъп до дадена директория за определени FTP потребители

  Ако желаете да забраните достъпа на определени FTP потребители (напр. restricted_user_1 и restricted_user_2) до дадена директория, използвайте следния код в .ftpaccess файл в съответната директория:

  <Limit ALL>
  DenyUser restricted_user_1,restricted_user_2
  </Limit>

  Важно: Тъй като .ftpaccess файловете не работят рекурсивно, трябва да добавите отделен .ftpaccess файл във всички директории, където искате да приложите зададената настройка.

  6. Разрешаване на достъп само за определени FTP потребители

  За да позволите достъп до директория само за определени FTP потребители (напр. allowed_user_1 и allowed_user_2), трябва да добавите следния блок с код в .ftpaccess файл в директорията:

  <Limit ALL>
  AllowUser allowed_user_1,allowed_user_2
  DenyAll
  </Limit>

  Важно: Тъй като .ftpaccess файловете не работят рекурсивно, трябва да добавите отделен .ftpaccess файл във всички директории, където искате да приложите зададената настройка.

  7. Позволяване на изтриването на файлове само от определени IP адреси или мрежи

  Ако желаете да позволите изтриването на файлове в директория само от определени IP адреси (напр. 1.2.3.4) и мрежи (напр. всички IP адреси, заповащи с 5.6.7), добавете следния код в .ftpaccess файл в тази директория:

  <Limit DELE>
  Allow from 1.2.3.4
  Allow from 5.6.7.
  DenyAll
  </Limit>

  Важно: Тъй като .ftpaccess файловете не работят рекурсивно, трябва да добавите отделен .ftpaccess файл във всички директории, където искате да приложите зададената настройка.

  8. Ограничаване промяната права за достъп за определени FTP потребители

  Можете да добавите парава за промяна на правата за достъп на файлове и директории в дадена директория само за определени FTP потребители (напр. allowed_user_1 и allowed_user_2), добавяйки този код в .ftpaccess файл в директорията:

  <Limit SITE_CHMOD>
  AllowUser allowed_user_1,allowed_user_2
  DenyAll
  </Limit>

  FTP потребителите (напр. allowed_user_1 и allowed_user_2) ще могат да променят правата за достъп на техните файлове и директории, а всички останали FTP потребители няма да могат променят правата за достъп на нито един файл или директория, дори и на тези, които са тяхна собственост.

  Важно: Тъй като .ftpaccess файловете не работят рекурсивно, трябва да добавите отделен .ftpaccess файл във всички директории, където искате да приложите зададената настройка.

Грешка "412 Precondition Failed" - използване на mod_security2

 • Mod_security2 е модул на Apache 2, известен още като защитна стена за уеб приложения, който блокира определени заявки до уеб сървъра, като се ползва списък от предварително зададени правила. Тези правила включват блокиране на заявки, свързани с популярни атаки срещу сървъри, както и блокиране на заявки към уязвим софтуер. Тази допълнителна мярка за сигурност е активирана по подразбиране на нашите сървъри, тъй като се стремим да защитим максимално сайтовете на нашите клиенти от хакерски атаки. Възможно е определени легитимни заявки към сървъра също да бъдат блокирани, ако съвпаднат с определено правило. Когато това се случи, посетителят вижда грешката 412 Request Blocked (precondition failed).

  Деактивиране на mod_security2 за XML-RPC файлове

  Протоколът XML-RPC се използва от някои модули на WordPress, за да комуникира с външни ресурси. Най-популярните примери за това са разширението Jetpack и официалните мобилни приложения на WordPress. Всички IP адреси, използвани от Jetpack, са добавени към списък с разрешени адреси, така че всички заявки от тях към xmlrpc.php файлове няма да бъдат блокирани от mod_security2. За повече информация как да разрешите достъпа до този файл от раздел “WordPress мениджър” в Контролния панел, разгледайте нашата статия Разрешаване на достъп до XML-RPC.

  Ако сайтът Ви използва xmlrpc.php файл, но не е базиран на WordPress, Вие можете да деактивирате mod_security2 чрез добавяне на следното съдържание в .htaccess файла на Вашия сайт:

  <IfModule security2_module>
  SecRuleRemoveById 114
  </IfModule>

  Ако Вашият сайт няма .htaccess файл, можете лесно да го създадете чрез раздел Файлове на Контролния панел. Имайте предвид, че зададените настройки ще важат само за директорията, в която се намира .htaccess файла, както и нейните поддиректории.

  Откриване на mod_security2 правило, което генерира грешка 412

  Ако виждате грешка 412 на определена страница от Вашия сайт, можете много лесно да откриете кое mod_security2 правило я предизвиква. Всичко, което трябва да направите, е да прегледате сървърните логове за грешки за Вашия сайт, следвайки тези стъпки:

  1. Отворете хостинг Контролния панел > раздел “Логове” > подраздел “HTTP логове в реално време“.
  2. Изчакайте една минута, за да започнат да се показват логовете в реално време в подраздел “HTTP логове в реално време“.
  3. Отворете страницата на Вашия сайт, където се показва грешката 412.
  4. Проверете екрана “Логове за грешки” в подраздел “HTTP логове в реално време“, където трябва да видите съобщение за грешка, подобно на следното:

   example.com [Fri Aug 13 14:46:30 2021] [error] [pid 9179] apache2_util.c(273): [client YOUR_IP_ADDRESS:59893] [client YOUR_IP_ADDRESS] ModSecurity: Access denied with code 412 (phase 2). Match of “ipMatchFromFile /apache/conf/includes/mod-security-jetpack-ip-whitelist.txt” against “REMOTE_ADDR” required. [file “/apache/conf/includes/mod_security2.conf”] [line “42”] [id “114”] [hostname “example.com”] [uri “/xmlrpc.php”] [unique_id “YRZblp0P33pV7fcztwccfAAAAQE”]

  Конкретното mod_security2 правило и файлът, които генерират грешката, ще бъдат показани в полетата id и uri на съобщението за грешка. В “Match” частта от mod_security2 съобщението, ще откриете обяснение на конкретното правило. В дадения по-горе пример достъпът до xmlrpc.php файлът е блокиран от mod_security2 правилото с идентификационен номер (id) 114, защото достъпът до файла е позволен само от IP адресите на Jetpack.

  Деактириване на отделно правило

  По подразбиране, някои възможно зловредни ботове са блокирани на нашите сървъри с mod_security2 правила. Това е списъкът с някои блокирани ботове, както и техните идентификационни номера (ID):

  “Havij” id:350
  “^BOT/0.1” id:354
  “^Mozilla\/4\.0 \(compatible; MSIE 6\.0; Windows NT 5\.1;?( SV1)?;?\)$” id:373
  “^Mozilla\/3\.0 \(compatible; Indy Library\)$” id:392
  “sqlmap” id:398
  “DatabaseDriverMysql” “id:401”
  “BUbiNG” id:406
  “MauiBot” id:407
  “MJ12bot” id:408
  “BLEXBot” id:409
  “DotBot” id:410
  “MegaIndex” id:412

  Ако желаете да разрешите достъпа до сайта Ви от някой от тези ботове, можете да деактивирате съответното mod_security2 правило в .htaccess файл в главната директория на Вашия сайт. Трябва да използвате директивата SecRuleRemoveById, последвана от идентификационния номер (ID) за съответното правило. Например, за да позволите достъп до сайта Ви от бота DotBot (който е блокиран с mod_security2 правило с идентификационен номер 410), трябва да добавите следния код към .htaccess файла на Вашия сайт:

  <IfModule security2_module>
  SecRuleRemoveById 410
  </IfModule>

  Деактивиране на mod_security2

  Attention

  Деактивирането на модула mod_security2 ще намали драстично сигурността на сайта Ви, затова не Ви препоръчваме да го правите. Вместо това, следвайки горните стъпки, разберете кой точно филтър на mod_security2 пречи на изпълнението на Вашия скрипт, след което забранете само конкретното правило.

  Като алтернатива можете да спрете функциите на mod_security2 само в директорията, в която се намира скриптът, чието изпълнение предизвиква грешка. За да деактивирате mod_security2, създайте .htaccess файл в съответната директория със следното съдържание:
  <IfModule security2_module>
  SecRuleEngine Off
  SecRequestBodyAccess Off
  </IfModule>

HTTP логове в реално време

 • Можете да следите логовете за достъп и за грешки в почти реално време използвайки секцията Логове -> HTTP логове в реално време в контролния панел на хостинг акаунта. Записите може да се появяват с малко закъснение в интерфейса. Когато отворите интерфейса за първи път, логовете започват да се генерират след около минута. Логовете ще спрат да се генерират шест часа след като затворите интерфейса и ще започнат да се генерират отново, когато пак отворите интерфейса.

Логове на електронната поща

 • Можете да търсите информация в логовете на пощенския сървър на страницата Логове -> E-mail логове в Контролния панел на хостинг акаунта си. Тези логове съдържат информация за всички съобщения, които са доставени от нашите сървъри.

  Повече информация за формата на логовете има в статията Формат на логовете на електронната поща.

Информация в лог файловете на Apache

 • 1. Формат на лог файловете

  Всеки ред в лог файловете на уеб сървъра Apache на нашите машини се състои от следните полета:

  HOSTNAMEIPHTTP USERTIMEREQUESTSTATUS CODESIZEREFERRERUSER AGENT


  Обяснение на всяко едно поле можете да намерите в долната таблица:

  HOSTNAMEИмето на вашия под/домейн, към който е направено запитването
  IPIP адресът, от който е направено запитването
  Не се използва от сървъра
  HTTP USERТук се изписва потребителското име, използвано при HTTP оторизация
  TIMEПоказва кога е обработено запитването от сървъра – точната дата, час и времевата зона на сървъра
  REQUESTПоказва какъв метод на запитването е използван – най-често GET или POST, последван от ресурса, за който е направено запитването, и използвания протокол – най-често “HTTP/1.1”
  STATUS CODEСтатус кодът, който сървърът е изпратил на клиента. Всички кодове, започващи с 2, показват успешна обработка от страна на сървъра. Започващите с 3 – пренасочване, с 4 – грешка, причинена от клиента и 5 – грешка от страна на сървъра. Пълен списък можете да намерите в HTTP спецификацията (RFC2616 секция 10).
  SIZEГолемината в байтове на изпратеното към клиента съдържание от страна на сървъра
  REFERRERАко в запитването се съдържа REFERER хедър, тук ще се изписва страницата, от която идва клиента
  USER AGENTИнформация за браузъра на клиента, направил запитването към сървъра


  Имайте предвид, че след обработка от системата всички запитвания към определен под/домейн попадат във файл [името на под/домейна].log и съответното поле за HOSTNAME в този лог файл се отстранява. За нагледност полето HOSTNAME е оставено в следващите примери.

  2. Примери

  • Ето един пример, илюстриращ как потребител търси в google.com ключовите думи test и example, търсачката му показва в резултатите www.example.com и потребителят натиска с мишката линка към http://www.example.com/index.php:
  www.example.com 64.14.68.138 – – [07/Jul/2019:08:38:50 -0400] “GET /index.php HTTP/1.1” 200 3242 “http://www.google.com/search?hl=en&q=test+example&btnG=Search” “Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; en-US; rv:1.9.0.11) Gecko/2009060215 Firefox/3.0.11 (.NET CLR 3.5.30729)”Обяснение на всяко едно поле можете да намерите в долната таблица:

  HOSTNAMEwww.example.comЗапитването е направено към www.example.com
  IP64.14.68.138IP адресът, от който е направено запитването е 64.14.68.138
  HTTP USERПотребителят не е използвал потребителско име и парола, тъй като ресурсът не е защитен с HTTP оторизация
  TIME[07/Jul/2019:08:38:50 -0400]Обработването на тази заявка е завършено в 8:38:50 GMT-4 часа на 7.7.2019
  REQUEST“GET /index.php HTTP/1.1”Mетодът на запитването е GET, ресурсът е index.php, а използваният протокол HTTP/1.1
  STATUS CODE200Статус код 200 показва, че обработката от страна на сървъра е била успешна
  SIZE3242Големината на изпратеното съдържание е 3242 байта
  REFERRER“http://www.google.com/search?hl=en&q=test+example&btnG=Search”Потребителят е попаднал на http://www.example.com/index.php чрез търсене в google на ключовите думи test и example
  USER AGENT“Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; en-US; rv:1.9.0.11) Gecko/2009060215 Firefox/3.0.11 (.NET CLR 3.5.30729)”Клиентът използва за браузър Mozilla Firefox, което се разбира от низа Firefox  • Създали сте поддомейна protected.example.com, след това сте използвали секцията “Пренасочване” в Контролния панел, за да пренасочите protected.example.com към някой друг адрес – за повече информация как можете да направите това вижте статията Пренасочване. След това сте използвали секцията “Защити” в Контролния панел, за да защитите с потребителско име и парола поддомейна protected.example.com – за повече информация как можете да направите това вижте статията Защити.

  Потребител изписва в своя браузър Internet Explorer адреса http://protected.example.com. На потребителя се извежда диалогов прозорец, в който той въвежда своето потребителско име alloweduser и съответната парола за достъп до protected.example.com. След успешна оторизация той бива препратен към зададения в секцията “Пренасочване” адрес. В лог файла на Apache се появяват два реда.

  Първи ред:

  protected.example.com 64.14.68.139 – – [07/Jul/2019:09:40:10 -0400] “GET / HTTP/1.1” 401 409 “-” “Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1; .NET CLR 1.1.4322; .NET CLR 2.0.50727)”

  Ето по-интересните части от първи ред:

  HTTP USERПотребителското име липсва тук, тъй като сървърът изпраща с това запитване изискването за оторизация
  STATUS CODE401Сървърът индикира с този статус код, че достъпът до protected.example.com изисква потребителско име и парола
  USER AGENT“Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1; .NET CLR 1.1.4322; .NET CLR 2.0.50727)”Клиентът използва за браузър Internet Explorer, което се разбира от низа MSIE

  Втори ред:

  protected.example.com 64.14.68.139 – alloweduser [07/Jul/2019:09:40:32 -0400] “GET / HTTP/1.1” 302 237 “-” “Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1; .NET CLR 1.1.4322; .NET CLR 2.0.50727)”

  Ето по-интересните части от втори ред:

  HTTP USERalloweduserПотребителското име, използвано за достъп до ресурса, е alloweduser
  STATUS CODE302Сървърът индикира с този статус код, че protected.example.com е пренасочен към друг адрес

Сървърни логове за уеб и FTP достъп

 • Лог файловете на Apache за уеб достъпа до вашия акаунт, както и FTP логовете, се намират в папката /home/%USER%/logs на акаунта.

  Тази папка е достъпна през FTP. За да стигнете до нея, трябва да използвате вашия главен FTP потребител, и когато се логнете с FTP програмата си, да промените текущата FTP директория на /logs. В тази папка ще намерите логовете за уеб достъп (Apache) и FTP.

  Можете да видите как да следите логовете за грешки и за достъп на уеб сървъра в почти реално време в статията HTTP логове в реално време. 

  Логовете на имейл сървъра не могат да бъдат свалени. Можете обаче да търсите информация за доставените съобщения на кутиите в хостинг акаунта си на страницата Контролен панел -> Логове. Има повече информация за търсене на определени съобщения в статията Търсене на писма в логовете на сървъра за електронна поща.Използване на FastCGI + OPcache (ограничена поддръжка)

 • Attention

  Важно: На всички хостинг планове поддържаме технологията FPM с OPcache, която работи по-добре от FastCGI (която се поддържа само на VPS плановете) и може да се пусне изключително лесно от Контролния панел. Има повече информация за това в статията Поддържани PHP версии.

  Тъй като е възможно поддръжката на FastCGI да бъде спряна в бъдеще, ако вече използвате FastCGI, можете да намерите информация как да преминете към FPM в статията Преминаване от FASTCGI на FPM.

   

  За да пуснете успешно FastCGI+OPcache, в следващите инструкциите, задължително заменете:

  AttentionUSERNAME с реалното потребителско име на Вашия хостинг акаунт (можете да намерите своето потребителско име в горния ляв ъгъл на Вашия хостинг Контролен панел)

   

  FastCGI е начин за ускоряване на достъпа до често посещавани страници на сайта. FastCGI работи по такъв начин, че един процес обработва множество заявки преди да бъде спрян. Това премахва нуждата от стартиране на нов PHP процес при всяка нова заявка към сайта, което намалява времето за изпълнение. Освен това FastCGI позволява на OPcache да работи – този механизъм кешира предварително компилирания от приложенията байткод, като по този начин PHP не трябва отново и отново да компилира байткод за едни и същи PHP приложения. FastCGI+OPcache е най-бързото решение за обработка на множество заявки и подобряване на общата производителност на сайта.

  За акаунти, които поддържат FastCGI, можете да пуснете тази технология за Вашия главен уебсайт (www.domain.com) с три прости стъпки:

  Стъпка 1)

  Създайте файл /home/USERNAME/www/www/.ht-fcgi-php-wrapper от раздел “Файлове” на Вашия хостинг Контролен панел. Уверете се, че файлът има необходимите права за изпълнение (съветваме Ви да сложите права 775 на файла). След като файлът е създаден успешно и има необходимите права за изпъление, добавете в него следния код:

  #!/bin/bash

  # memory limit in kbytes
  ulimit -v 573440

  # do not lower this limit or you may start getting sporadic 500 server errors
  export PHP_FCGI_MAX_REQUESTS=10000

  # disable PHP child process management
  export PHP_FCGI_CHILDREN=0

  exec /usr/local/bin/php74.cgi -c /home/USERNAME/www/www/php.ini

  Важно: Ако файлът /home/USERNAME/www/www/php.ini не съществува, Ви съветваме да го създадете от раздел “Файлове” на Вашия хостинг Контролен панел и добавите съдържанието по подразбиране за php.ini файлове на нашите сървъри от съображение за съвместимост.

  В тази първа стъпка е важно да се отбележи, че изборът на PHP версията, която приложението Ви ще ползва, се прави като се посочи пътят до CGI скрипта (например php74.cgi). Това се прави в последния ред от кода, споменат по-горе.

  Можете да избирате от следните PHP версии, според предпочитаната от Вас:

  PHP 7.4 (препоръчана):

  exec /usr/local/bin/php74.cgi -c /home/USERNAME/www/www/php.ini

  PHP 7.3:

  exec /usr/local/bin/php73.cgi -c /home/USERNAME/www/www/php.ini

  PHP 7.2:

  exec /usr/local/bin/php7.cgi -c /home/USERNAME/www/www/php.ini

  PHP 7.1:

  exec /usr/local/bin/php71.cgi -c /home/USERNAME/www/www/php.ini

  PHP 5.6 (остаряла):

  exec /usr/local/bin/php56.cgi -c /home/USERNAME/www/www/php.ini

  PHP 5.3 (остаряла):

  exec /usr/local/bin/php53.cgi -c /home/USERNAME/www/www/php.ini

  Важно: Убедете се, че сте заместили USERNAME с реалното потребителско име на Вашия хостинг акаунт, което можете да откриете в горния ляв ъгъл на Вашия хостинг Контролен панел.

  Стъпка 2)

  Създайте /home/USERNAME/www/www/.htaccess и добавете в него следния код, или добавете кода към съществуващия .htaccess файл:

  <IfModule mod_fcgid.c>
  <FilesMatch "\.php$">
  AddHandler fcgid-script .php
  FcgidWrapper /home/USERNAME/www/www/.ht-fcgi-php-wrapper .php
  </FilesMatch>
  </IfModule>

  Важно: Убедете се, че сте заместили правилно USERNAME с реалното потребителско име на Вашия хостинг акаунт, което можете да намерите в горния ляв ъгъл на Вашия хостинг Контролен панел. Също проверете своя .htaccess файл за други AddHandler директиви и ги закоментирайте/изтрийте.

  Стъпка 3)

  Включете OPcache като добавите следния код в php.ini файла за Вашия главен уебсайт, използвайки раздел “PHP настройки” в хостинг Контролния панел:

  ;Enabling OPcache
  [opcache]
  zend_extension = opcache.so
  opcache.enable = 1
  opcache.memory_consumption = 128
  opcache.max_accelerated_files = 10000
  opcache.revalidate_freq = 60

   

  Важно: Ако искате да включите FastCGI за поддомейн (example.domain.com), трябва да създадете файла /home/USERNAME/www/example/.ht-fcgi-php-wrapper , промените последния ред в него, така че да се използва основния php.ini файл на поддомейна (напр. /home/USERNAME/www/example/php.ini) и да създадете или редактирате файла /home/USERNAME/www/example/.htaccess. Пътят до .ht-fcgi-php-wrapper, указан в .htaccess файла, също трябва да бъде коригиран.

  Ако срещнете трудности с FastCGI, можете да се свържете с отдела за техническа поддръжка и да получите помощ.

IP адреси и DNS услуги

 • Основен IP адрес

  Можете да видите основния IP адрес на сървъра в страничната лента Информация, раздел IP адреси:

  IP адреси

  Основният IP адрес на сървъра се използва:

  • за изходящ e-mail. Ето защо ако използвате нашия e-mail сървър за изходяща поща, SPF записите за Вашите домейни трябва да съдържат и основния IP адрес на сървъра.
  • изходящи връзки от сървъра. Ето защо ако използвате софтуер на Вашия акаунт, който се свързва с отдалечена услуга, достъпът до която е ограничен по IP адрес, трябва да добавите този IP адрес в списъка с разрешени адреси за достъп.
  • ако Вашия акаунт не разполага с други IP адреси, всички A записи на Вашите домейни ще сочат към този адрес.

  В някои случаи Вашият акаунт може да разполага с допълнителни IP адреси – например, ако сте закупили собствен IP адрес за инсталация на SSL сертификат.

  Вашите домейни трябва да сочат към основния IP адрес на акаунта. Ако домейните Ви използват нашите DNS сървъри, неговите DNS записи могат да бъдат редактирани в раздел DNS записи на Контролния панел. Ако Вашият акаунт разполага с повече от един IP адрес (например заради инсталацията на няколко SSL сертификата), един от тях ще бъде маркиран като основен. Това е IP адресът, към който ще бъдат насочени всички DNS записи, в случай че използвате функцията Възстанови в раздел DNS записи.

  Чужди DNS сървъри

  Ако Вашият домейн не използва DNS сървърите на хостинг сървъра, имайте предвид:

  • ако акаунтът Ви разполага с IP адрес, домейните Ви трябва да сочат към него, в противен случай – към основния IP адрес на сървъра.
  • ако домейнът Ви разполага със SPF запис и използвате нашия сървър за изходяща поща, SPF записът трябва да съдържа и основния IP адрес на сървъра.

   

  Промяна на IP адресите на сървъра

  Въпреки че нашите сървъри използват статични IP адреси, е възможно от време на време IP адресите на сървъра да бъдат сменени.

  Обикновено процедурата по смяна на IP адресите протича по следния начин:

  • ще зачислим нови IP адреси на сървъра, които ще работят паралелно със старите. По този начин няма да има смущения в услугите на сървъра.
  • в разделите DNS записи и Информация за сървъра на Контролния панел ще се появи информация за IP адресите, които ще бъдат сменени.
  • ще уведомим нашите клиенти относно промените и ще им дадем достатъчно време да преминат към новите IP адреси, в случай че ги използват за достъп до услугите на сървъра. Ако даден домейн използва външни (не наши) DNS сървъри, клиентът ще трябва сам да актуализира IP адресите в тях.
  • ще обявим датата, на която старите IP адреси ще спрат да работят. До тази дата клиентите е нужно да са направили необходимите актуализации.


  В случай че Вашите домейни използват DNS сървърите на хостинг сървъра и Вие не използвате нито един от засегнатите IP адреси във Ваша програма, не е нужно да правите нищо във връзка с промяната на IP адресите.

Съобщение "Unable to start another process"

 • На нашите сървъри всеки потребителски акаунт може да използва до 20 конкурентни процеса едновременно. Когато имате 20 едновременни процеса, които не са приключили изпълнението си навреме и в същия момент се опитате да стартирате нов процес, поради превишаването на лимита ще се появи съобщението, че не може да бъде стартиран нов процес:

  Unable to start another process

  Страницата ще се презареди автоматично след 10 секунди в нов опит за стартиране на процес.

  За да предотвратите такива съобщения, трябва да оптимизирате цялостното изпълнение на вашите скриптове/MySQL заявки, така че те да приключват достатъчно бързо след стартирането им.

Фирмена политика

Общи въпроси

• Мога ли да ползвам IRC ботове?

Както е указано в нашите условия за употреба на хостинг услугата, е забранено ползването на IRC или IRC ботове на нашите сървъри.

• Ще добавите ли страниците ми в интернет търсачки, в случай че поръчам хостинг от вас?

Не, ние не предлагаме такава услуга, но можете да добавите сайта си сами в желаните от вас търсачки и интернет портали.

• Може ли да разговарям с някои ваши клиенти?

Да, в случай, че ги познавате лично 🙂
Ние не бихме разкрили информация за нашите клиенти, тъй като уважаваме правото им на поверителност на личните им данни.

• Какво ще се случи, ако изпращам спам?

Ако изпращате спам, акаунтът ви ще бъде деактивиран и няма да можете да получите обратно парите за акаунта. Ние не толерираме спама по никакъв начин.

• Може ли да сложа банери към страници “само за възрастни” на сайта си?

Не, ние не позволяваме никакво съдържание на нашите сървъри, което е неподходящо за деца.

Банери или реклами на вашия сайт

Ние няма да сложим банери или друг тип реклами на вашия сайт, тъй като предлагаме професионална хостинг услуга. Съдържанието и видът на вашия сайт зависят от вас.

Архивиране на клиентски данни

Клиентските данни се архивират ежедневно и се пазят на отделен сървър в продължение на минимум 7 дни.

Смяна на хостинг доставчик

DNS информация за нашите сървъри

Информация за DNS настройките може да откриете в електронното съобщение за активиран акаунт (ще ви бъде изпратено след активиране на хостинг акаунта). Същата информация е достъпна и в секциите Информация за сървъраи DNS записина вашия Контролен панел.

Прехвърляне на сайта ви от друг хостинг доставчик към нас

За да прехвърлите сайта си от текущия си хостинг доставчик към нас, Вие трябва:

 1. Да поръчате хостинг акаунт при нас. След като акаунтът бъде активиран, ще получите електронно съобщение за активиран акаунт. В съобщението ще се съдържат необходимите данни за влизане в системата, новите DNS настройки и допълнителна информация.
 2. Да качите съдържанието на сайта си на нашия сървър, както и да създадете своите пощенски кутии като използвате онлайн Контролния панел. Има допълнителна информация за преместването на имейл услугата от друг хостинг доставчик към нас в тази статия. Ако сайтът Ви използва скриптове, изпълними от страна на сървъра, в такъв случай трябва да имате предвид, че програмните езици, които се поддържат от нашите сървъри са PHP, Perl, Python, TCL и Ruby.Като система за управление на база данни сървърите поддържат MySQL. Ако сайтът използва MySQL, ще трябва също и да качите своята база данни на сървъра и да конфигурирате софтуера да се свързва с нея с настройките при нас.
  Ако предишният хостинг доставчик използва cPanel, може да качите cPanel архив на данните и да го прехвърлите при нас през Вашия Контролен панел, както е описано тук:
  cPanel
 3. Тествайте съдържанието на сайта при нас и се уверете, че всичко работи коректно. Можете да тествате сайта при нас като промените Вашия hosts файл и изчистите Вашия локален DNS кеш. Повече информация и инструкции ще откриете в нашите статии “Изчистване на локален DNS кеш” и “Използване на локален hosts файл”.  
 4. Когато приключите с прехвърлянето на сайта и сте тествали съдържанието, трябва да насочите домейна си към акаунта си при нас. Това може да бъде осъществено чрез задаване на новите DNS сървъри в настройките на домейна. Информация за новите DNSсървъри може да откриете в електронното съобщение за активиран акаунт (ще ви бъде изпратено след активиране на хостинг акаунта). Промените в настройките на домейна могат да бъдат осъществени посредством интерфейса на компанията, при която сте регистрирали домейна си (домейн регистратор).


След като смените DNS сървърите, ползвани от Вашия домейн, ще трябва да изчакате до 24 часа, докато домейнът започне да сочи към нашите сървъри.

Мигриране на имейл услуга към нашите сървъри

Ако имейл услугата за домейна Ви се хоства другаде и искате да я преместите при нас, има няколко неща, които трябва да бъдат направени предварително, за да бъде прехвърлянето гладко и без прекъсвания.

Конфигуриране на пощенски кутии в новия Ви акаунт

Първо трябва да създадете всички пощенски кутии, които искате да използвате на новия си хостинг акаунт с нас. Можете да направите това на страницата Пощенски кутии в Контролния панел. Имейл съобщения все още няма да бъдат доставяни в тези кутии, но ще са готови да приемат нови съобщения, когато домейнът Ви започне да сочи към нашите сървъри.

Насочване на имейл към нашите сървъри

След като имате готови пощенски кутии, трябва да укажете в DNS конфигурацията на домейна, че входящи съобщения трябва да бъдат доставяни на нашите сървъри.

Най-лесният начин да направите това е да насочите домейна си към нашите DNS сървъри. Има списък с тях в горната част на страницата “DNS записи” в Контролния панел:

DNS сървъри на страницата "DNS записи"

Ако искате имейлът Ви да се хоства на нашите сървъри, но DNS конфигурацията Ви да се намира другаде, ще се наложи да конфигурирате на ръка необходимите DNS записи за имейл услугата. Има повече информация за това в статията DNS записи за доставяне на имейл.

След като DNS промените се разпространят глобално, имейлът Ви ще започне да се доставя в кутиите на нашите сървъри.

Импортиране на съобщения от предишен имейл доставчик

Сега е добър момент да се копира и съдържанието на предишните Ви пощенски кутии на нашите сървъри. Има няколко начина за това.

Ако предишният Ви доставчик ползва cPanel, можете да импортирате съдържанието на всички пощенски кутии автоматично чрез страницата Миграция -> cPanel в Контролния панел.

Друга възможност е да използвате страницата Миграция -> Копиране на пощенска кутия в Контролния панел, за да копирате съдържанието от всяка кутия при предишния доставчик в акаунта Ви при нас. По този начин можете да копирате съобщения от IMAP кутии, както и от акаунти в Gmail, Outlook (също Hotmail и Live mail) и Yahoo.

Последната опция е ако можете да вземете архив на пощенските си кутии в Maildir формат от предишния си доставчик, нашият екип за денонощна техническа поддръжка да импортира съдържанието на архива на нашите сървъри. Екипът ни може да импортира и Google Takeout архиви.

Инструкции за качване съдържанието на сайта ви от предишния хостинг сървър на наш сървър

Има няколко начина за това:

 • Да качите своите файлове на сървъра, използвайки FTP програма.
  • За да използвате този метод, ви е необходима FTP програма (CuteFTPSmartFTPFilezillaFetch за MAC, TransmitWS_FTPCyberDuck за MAC, и т.н.), инсталирана на компютъра ви. Ако разполагате с HTML редактор с вградени функции за публикуване на съдържание (например DreamWeaverAdobe GoLive), можете да го използвате.

   За да преместите своя сайт от предишния сървър, трябва да:
   1. Свалите файловете от стария хостинг акаунт на вашия локален компютър.
    (В случай, че имате копие на файловете на локалния си компютър, може да пропуснете тази стъпка.)
   2. След като разполагате с файловете, трябва да ги качите от своя компютър на хостинг акаунта си на нашия сървър. Детайлите за осъществяване на FTP връзка към сървъра могат да бъдат намерени в електронното съобщение за активиран акаунт (ще ви бъде изпратено след активиране на хостинг акаунта).
    Ако имате нужда от инструкции как да конфигурирате конкретна FTP програма, може да посетите следната категория – Качване на файлове.
    Главната папка, в която трябва да качите файловете на нашия сървър, се казва /www/www

   3. Когато качите всички необходими файлове на сървъра, може да тествате дали сайтът ви работи онлайн както очаквате.
    В случай, че домейн името ви е все още насочено към сървъра на предишният ви хостинг доставчик, може да използвате временната URL препратка, посочена в електронното съобщение за активиран акаунт. Препратката ще наподобява http://username.example.com/, където username е потребителското име на акаунта ви, а example.com е името на хостинг сървъра, където се намира акаунта.
   4. В случай, че сайтът ви ползва база данни, вероятно ще се наложи да промените някои променливи като системни пътища и настройки за връзка с базата данни, да качите базата данни на сървъра, и т.н.
 • Да използвате секцията “FTP миграция” в Контролния Панел на хостинг акаунта ви.
  Ако не разполагате с FTP програма или искате да осъществите сървър-към-сървър трансфер на файлове, може да използвате секцията “FTP миграция” в Контролния Панел на хостинг акаунта ви. Тя ви дава възможност да свалите сайта си от сървъра на предишния хостинг доставчик и да го качите на акаунта си при нас, без неудобството да сваляте файловете първо на своя локален компютър.
  За да използвате секцията “FTP миграция” трябва:

  1. Да влезете в Контролния Панел на хостинг акаунта си и да посетите секцията “FTP Миграция”.
  2. Да въведете детайлите за връзка със сървъра на предишния си хостинг доставчик и да започнете трансфера. За повече информация посетете въпроса FTP Миграция в категорията Контролен панел.
  3. След приключване на трансфера може да тествате дали сайтът ви работи онлайн както очаквате.
   В случай, че домейн името ви е все още насочено към сървъра на предишния ви хостинг доставчик, може да използвате временната URL препратка, посочена в електронното съобщение за активиран акаунт.
  4. В случай, че сайтът ви ползва база данни, вероятно ще се наложи да промените някои променливи като системни пътища и настройки за връзка с базата данни, да качите базата данни на сървъра, и т.н.
 • Да използвате секцията “cPanel” в Контролния Панел на хостинг акаунта ви.
  Ако предишният хостинг доставчик използва cPanel, може да качите cPanel архив на данните и да го прехвърлите при нас през вашия Контролен панел, както е описано тук:
  cPanel

По време на смяната на хостинг доставчика сайтът ви ще работи

При всяка промяна на DNS сървърите на даден домейн, InterNIC (организацията, която отговаря за домейн имената) трябва да обнови глобалната база данни, за да може промените да се виждат навсякъде по света. Това става на определен период от време. Когато InterNIC обнови информацията и за вашия домейн, всички нови потребители ще бъдат насочвани към новия ви хостинг акаунт. Същото ще важи и за електронните писма.

Някои посетители, които имат записан стария IP адрес на вашия сайт, ще продължат да посещават и изпращат електронна писма до предишния сървър, на който е бил сайтът ви преди промяната. Това може да продължи до 1-2 дни след промяна на DNS настройките на домейна. Поради тази причина трябва да поддържате хостинг акаунта на предишния сървър (и всички услуги към него) активен поне още 3-4 дни след като сте преместили сайта си на нашите сървъри. Това ще подсигури безпроблемна смяна на хостинг доставчика. Също така не забравяйте да проверявате електронната си кутия на предишния хостинг сървър и по този начин няма да изгубите електронни писма.

Такса при промяна на DNS записите

Ние не изискваме от вас такса за промяна на DNS записите. Просто трябва да обновите записите на вашия домейн и да го насочите към нашите DNS сървъри. Тази промяна е безплатна при повечето регистратори.

Ако имате проблеми при насочване на домейна си към нашите сървъри, не се колебайте да се свържете с нашата Техническа поддръжка.

Преместване на динамични уеб сайтове (ползващи PHP/Perl)

За да преместите сайт с динамично генериращо се съдържание на PHP, Perl или друг програмен език, трябва да:

1. Качите вашите файлове на сървъра.

2. Създадете база данни и импортирате данните си от стария сървър.

3. Обновите конфигурационните си файлове: да смените системните пътеки, да обновите настройките за свързване с MySQL.

4. Тествате сайта си.

5. Обновите нейм сървърите за вашия домейн.

Контролен панел

Пощенски кутии

Създаване на пощенски кутии

За да създадете пощенска кутия към Вашия домейн, моля направете следното:

1. Отворете секцията “Пощенски кутии” на Контролния Панел на Вашия хостинг.
2. Отворете таба “Създай кутия”.
3. Въведете потребителското име на кутията в полето “Създай нова пощенска кутия”.
4. Въведете парола за кутията в полето “Парола”.

Под полето “Парола” ще забележите индикатор за надеждност на паролата. Индикаторът се променя в реално време, докато въвеждате паролата. Има пет отделни нива на надежност: Много нискаНискаСреднаВисокаОтлична. Заедно с индикатора за надежност се показва и подсказка с информация и съвети.

Създай пощенска кутия

Важно: Бутонът “Добави” ще остане неактивен (в сиво), ако надежността на паролата е на нива Много ниска или Ниска. За да можете да запазите дадена парола, то тя трябва да е с ниво на надежност СреднаВисока, или Отлична. Можете да разгледате следната статия за съвети при избор на надеждна парола:

Документация » Сигурност » Избор на парола

Може да използвате и автоматичния генератор на пароли:

Документация » Контролен панел » Автоматичен генератор на пароли

5. Въведете същата парола в полето “Потвърди паролата”.
6. Натиснете бутон “Добави”.

Създай пощенска кутия

Можете да използвате бутона “Покажи допълнителни опции”, за да настроите първоначални стойности на различни опции, като дискова квота, лимит на брой съобщения в кутията, пренасочване, филтри, подадреси. 

Опции при създаване на пощенска кутия


Забележка:
 Максималната стойност на квотата зависи от хостинг плана на акаунта.

Пренасочване на входяща поща от една пощенска кутия към друга

За да пренасочите входящата поща за дадена кутия, моля направете следното:

1. Отворете секцията “Пощенски кутии” на Вашия Контролен панел.
2. Натиснете линка в колоната “Пренасочване” за съответната пощенска кутия.
3. Въведете пощенския адрес или пощенските адреси, до които искате да пренасочвате входящите съобщения. Уверете се, че опцията “Пренасочване на поща” е маркирана.
Ако желаете да запазите копие от получените съобщения, моля маркирайте опцията “Запазване на копие от препратените съобщения”.
Ако опцията “Показване на менюто за пренасочване в Webmail” е изключена, пренасочването няма да се показва в настройките на Webmail интерфейса за дадената кутия.
4. Натиснете бутон “Запази”.

Пренасочване

Автоматичен отговор за дадена пощенска кутия

За да включите автоматичен отговор за дадена пощенска кутия, моля направете следното:

1. Отворете секцията “Пощенски кутии” на Контролния панел на хостинг акаунта.
2. Натиснете линка в колоната “Авт. отговор” за съответната пощенска кутия.
3. Въведете текста на автоматичния отговор. Уверете се, че опцията “Автоматичният отговор е включен” е избрана.
4. Ако кодирането на текста не е на латиница, изберете съответното кодиране от менюто “Зареди текста отново като”.
5. Натиснете бутон “Запази”.

Ако желаете да настроите времеви период, през който автоматичният отговор да е включен, можете да изберете опцията “Автоматичният отговор е включен от”, като след това изберете начална и крайна дата, и час, чрез двете налични полета. Използвайте иконката, изобразяваща календар, за да изберете месец, дата, и час. Натиснете бутон “Запази”, когато сте готови.

Можете да настроите брой на автоматични отговори, които да се изпратят на даден подател в рамките на зададен период от време. По подразбиране тази настройка е 5 отговора за 3 часа, което означава, че независимо от броя съобщения, които постъпват от един и същ подател, той ще получи автоматичен отговор само на първите пет съобщения в рамките на три часа. Максималният брой е 2 съобщения за 1 час.

Автоматичен отговор

Catch-all пощенска кутия

За да включите catch-all кутията за вашия домейн, моля отворете секцията Пощенски кутии на вашия хостинг Контролен Панел. В дъното на екрана в подсекцията Допълнителни опции натиснете бутона Покажи. Ако вече ползвате тази функционалност и искате да я изключите, изберете Изключено от менюто и натиснете бутона за запазване на промените.

Имайте предвид, че catch-all кутията събира само поща, изпратена до несъществуващи (несъздадени) пощенски кутии при вашия домейн.

Също имайте предвид, че не можете да ползвате пренасочване на входящата поща, SpamAssassin и антивирусна защита за catch-all кутията. Тези ограничения са въведени поради съображения за стабилността на пощенския сървър.

Конфигуриране на квота за пощенските кутии

Новите пощенски кутии се създават с дадена квота в зависимост от използвания хостинг план. При необходимост, Вие можете да променяте квотата за дисково пространство и максималния брой съобщения (inode квота) за всяка пощенска кутия.

За да промените дисковата квотата на дадена кутия, моля направете следното:

1. Отворете секцията “Пощенски кутии” на Вашия Контролен панел.
2. Натиснете линка в колоната “Дискова квота” за съответната пощенска кутия.
3. Въведете новата максимално позволена дискова квота за кутията в полето “Квота:” и натиснете бутона “Запази”.

За да промените максималния брой съобщения (inode квота) за кутията, въведете новата стойност в полето “Лимит съобщения:” и натиснете бутона “Запази”.

Също така, интерфейсът ви позволява да зададете стойност, процент от потреблението, при което системата ще изпрати предупреждение във вид на имейл до пощенската кутия. За да включите такова съобщение, отбележете тази опция, въведете желаната стойност в полето “Изпращане на известия при…”, и натиснете бутона “Запази”. Имайте предвид, че системата винаги изпраща предупреждение при достигане на 99% от потреблението – независимо дали опцията за изпращане на предупреждение на зададен процент потребление е включена в интерфейса или не.

Смяна на паролата на пощенска кутия

Можете да смените паролата на пощенска кутия от Вашия акаунт, следвайки стъпките, изброени по-долу:

 1. Отворете раздел Пощенски кутии във Вашия хостинг Контролен панел.
 2. Настиснете бутона Парола до кутията, чиято парола желаете да промените.
 3. Въведете новата парола в полетата Нова парола и Потвърди паролата.
  Важно: Ще видите индикатор за надеждността на паролата под полето Нова парола. Той се обновява в реално време, докато въвеждате новата си парола. Има пет нива на надеждност на паролата: Много нискаНискаСреднаВисока и Отлична. Наред с индикатора за надеждност на паролата, ще виждате и съвети в подсказка до индикатора. Имайте предвид, че бутонът Запази ще бъде неактивен (изключен), ако паролата е с ниво на надеждност Много ниска или Ниска.
 4. Натиснете бутона Запази.

smyana_na_parolata_na_poshtenska_kutia.jpg

Извършване на групови действия за няколко пощенски кутии наведнъж

Можете да извършвате групови действия за няколко пощенски кутии наведнъж: Можете да конфигурирате различни настройки, да създавате архиви и да изтривате пощенски кутии или съобщенията в тях. Можете да направите това чрез Контролния панел -> Пощенски кутии -> падащо меню “Изпълни следното с избраните кутии:”. Менюто се намира точно под списъка на пощенските кутии в раздел Пощенски кутии на Контролния панел на хостинга.

Изпълни следното с избраните кутии

Първо трябва да маркирате квадратчетата за отметка пред пощенските кутии, които искате да управлявате наведнъж. След това изберете желаното действие чрез падащото меню “Изпълни следното с избраните кутии:” и кликнете бутона Изпълни. Когато искате да променяте настройки, кликването на бутона ще отвори отделна страница, където можете да управлявате желаното действие за избраните пощенски кутии и да го приложите. За създаване на архиви, кликването на бутона ще стартира процедурата за архивиране. За изтриване на съобщения или пощенски кутии, кликването на Изпълни ще покаже искане за потвърждение.

В падащото меню има три подраздела, от които да избирате: КонфигурирайАрхив и Изтрий. Действията, достъпни в подраздела Конфигурирай, са:

 • Автоматичен отговор (позволява да зададете едно и също съобщение за автоматичен отговор за всички избрани пощенски кутии)
 • Пренасочване (можете да приложите едни и същи правила за препращане на съобщения за всички пощенски кутии, които сте избрали)
 • Дискова квота (с това действие задавате същата квота за дисково пространство за всички пощенски кутии, които сте избрали)
 • Уебмейл (можете да промените различни Уебмейлнастройки за всички избрани пощенски кутии наведнъж)

Действието, налично в подраздела Архив, е “Създай архив”. Това ще Ви позволи да направите архив само на избраните пощенски кутии. Заявката за създаване на архив ще бъде добавена в опашката на сървъра и ще можете да проследявате нейния напредък в левия панел на Контролния панел, без значение в кой раздел се намирате по-късно. Архивът ще бъде създаден в директория /private на Вашия акаунт. Можете да осъществите достъп до тази директория чрез раздел Файлове в Контролния панел или чрез FTP.

Наличните действия за подраздела Изтрий са “Съобщенията” и “Кутиите”. Избирането на действие “Съобщенията”, ще Ви позволи да изтриете всички съобщения съдържащи се в избраните пощенски кутии, докато с действие “Кутиите”, можете да изтриете самите избрани пощенски кутии.

Включване на SpamAssassin

За да включите SpamAssassin за определена пощенска кутия, следвайте инструкциите по-долу:

 1. Влезте в раздел “Пощенски кутии” на Вашия хостинг Контролен панел.
 2. Натиснете бутона “Филтри” от колоната “Промени” за съответната пощенска кутия.
 3. Натиснете бутона “Включи за кутията” от подраздела “SpamAssassin“. Ако SpamAssassin програмата е активирана глобално за Вашия акаунт, ще видите допълнителен бутон “Използвай глобалната настройка“, който можете да използвате.

Vklyuchvane_SpamAssassin.jpg

Така ще зададате спам нивото по подразбиране (5/10) или глобалното за Вашия акаунт в зависимост от избрания бутон.

Входящи писма, които имат спам точки над зададеното спам ниво за пощенската кутия, ще се класифицират като спам. Изборът на ниско спам ниво (1/10) може да доведе до филтриране на легитимни писма като спам, докато изборът на високо спам ниво (10/10) може да доведе до повече нежелани писма (спам) във Вашата пощенска кутия.

Ако SpamAssassin филтърът е включен за пощенска кутия, той няма да окаже ефект на обработката на писма, получени от забранени или разрешени имейл адреси. Писма, получени от разрешени имейл адреси, ще бъдат доставени директно до Вашата пощенска кутия, а писма, получени от забранени имейл адреси, ще бъдат автоматично класицифирани като спам. Повече информация относно използването на разрешени и забранени адреси е налична в нашата статия Разрешени и забранени адреси.

За да промените спам нивото за пощенска кутия с активиран SpamAssassin филтър:

 1. Влезте в раздел “Пощенски кутии” на Вашия хостинг Контролен панел.
 2. Натиснете бутона “Филтри” от колоната “Промени” за съответната пощенска кутия.
 3. Изберете нова стойност за спам нивото и натиснете бутона “Задай” или натиснете бутона “Използвай глобалната настройка“, за да използвате глобалното спам ниво, настроено за Вашия акаунт.

Promyana_SpamAssassin.jpg

Изключване на SpamAssassin

За да изключите SpamAssassin за определена пощенска кутия, когато SpamAssassin е включен глобално за акаунта Ви, следвайте инструкциите по-долу:

 1. Влезте във Вашия хостинг Контролен Панел -> раздел “Пощенски кутии“.
 2. Натиснете бутона “Филтри” в полето “Промени” за съответната пощенска кутия.
 3. Натиснете бутона “Изключи за кутията” от подраздела “SpamAssassin“.

 Изключи SpamAssassin

Внимание: Препоръчваме да не изключвате SpamAssassin, защото той предпазва пощенската Ви кутия от нежелани съобщения.

Създаване на хедър филтри

Подраздел “Хедър филтри” Ви позволява да филтрирате входящи писма (имейли) според съдържанието на техните хедъри. Описание на различните имейл хедъри и опции за филтриране е налично в статията ни “Хедър филтри“.

За да добавите хедър филтър, следвайте тези стъпки:

 1. Влезте в раздел “Пощенски кутии” на Контролния панел.

 2. Натиснете бутона “Филтри” до кутията, за която желаете да добавите филтър. Ако желаете да добавите глобален филтър (който да важи за всички Ваши пощенски кутии), отворете таб “Общи настройки“.

 3. Отидете до подраздел “Хедър филтри“.

 4. Изберете действието, което желаете да се приложи, ако условието на филтъра се изпълни. Например изберете “Премести” и след това папка Trash, ако желаете филтрираните съобщения да бъдат преместени в папката “Trash” (Кошче) на Вашата пощенска кутия.

 5. Определете критерия за изпълнение на филтъра чрез избор на хедър, сравнение и низ. Можете да добавите няколко условия за филтъра за по-добро филтриране, използвайки бутона “+Добави още“. Можете да използвате максимум пет условия за един филтър, което позволява комплексно филтриране на входяща поща.

  AttentionВажно: Низът от условието на филтъра не изисква пълно съвпадение с дума и няма значение дали използвате главни или малки букви в него. Ако имате филтър за входяща поща с хедър “Subject“, който съдържа низа “бик“, всички входящи писма, които съдържат думата “обикновен” в темата си, също ще бъдат филтрирани. Ако имате подобен филтър за низ “ДА“, входящите писма с тема “победа” също ще бъдат филтрирани. Символът звезда/астериск (*) не се третира като символ за универсално съвпадение, така че при наличието на филтър, който проверява за низ “*ДА” в заглавието на входящи писма, само писмата с низ “*да” в заглавието на писмото ще бъдат филтрирани, докато писмата с низ “победа” няма да бъдат филтрирани.

  Например можете да изберете хедър “Subject“, опцията “съдържа” и да въведете “viagra” в полето за съвпадащ низ, за да филтрирате всички входящи писма, които съдържат думата “viagra” в заглавието си.

  Ако желаете да филтрирате всички писма, които съдържат думата “viagra” в заглавието си, но без писмата с подател anothermailbox@example.com, въведете условието на предишния филтър, натиснете бутона “+Добави още” (за да добавите друго условие), изберете хедъра “From“, изберете опцията “не е” и въведете “anothermailbox@example.com” в полето на низа за проверка.

 6. След като попълните всички желани настройки и условности на филтъра, натиснете бутона “Добави” и хедър филтъра ще се добави в подраздел “Активни филтри“.

Можете да използвате подраздел “Допълнителни опции“, ако желаете да извършите филтриращо действие за всички писма, които не съвпаднат с никой от критериите на активните филтри за Вашата пощенска кутия. Тази опция трябва да се използва изключително внимателно, ако нямате опит с работата с хедър филтри, тъй като може да доведе до нежелано филтриране на входящи съобщения, ако Вашите активни филтри не са настроени правилно. Ако допълнителните опции за филтриране са включени за дадена пощенска кутия, то глобалните хедър филтри (за всички пощенски кутии от Вашия акаунт) няма да работят за тази пощенска кутия.

Включване на известия за забавени писма

За да включите известията за писма, които са изпратени от Вашия хостинг акаунт, но не могат да бъдат доставени до техния получател за повече от един час и петдесет минути (1:50):

 1. Влезте във Вашия хостинг Контролен панел.
 2. Отворете раздел Пощенски кутии.
 3. Изберете таб Допълнителни настройки.
 4. Натиснете бутон Включи от раздел Известия за забавени писма.

izvestia_za_zabaveni_pisma.jpg

Повече информация относно известията за забавени писма е налична в статията Известия за забавено изпращане на писма.

Разрешаване на връзки към външни SMTP сървъри за Вашия акаунт

За Вашата сигурност връзките от скриптове на Вашия акаунт към външни SMTP сървъри не са разрешени по подразбиране.

Не е необходимо да включите връзките към външни SMTP сървъри, за да изпращате писма през нашите SMTP сървъри, така че използвайте тази опция САМО ако желаете да изпращате писма от скриптове на акаунта Ви през SMTP сървъри на други доставчици.

За да разрешите връзките към външни SMTP сървъри за Вашия акаунт:

 1. Влезте във Вашия хостинг Контролен панел.
 2. Отворете раздел Пощенски кутии.
 3. Изберете таб Допълнителни настройки.
 4. Натиснете бутон Включи от раздел Връзка с външни SMTP сървъри.

vrazka_s_vanshni_smtp_sarvari.jpg

Копирай кутия

Разделът “Копирай кутия” в секцията “Пощенски кутии” на Контролния панел Ви позволява да копирате съдържанието на локална или друга пощенска кутия в кутия на Вашия акаунт. Копирането се извършва чрез IMAP връзка с кутията, която бива копирана. Същият инструмент се използва и в секцията “Миграция” в Контролния панел. Можете да намерите информация как да използвате инструмента в секцията “Копиране на пощенска кутия” в нашата документация.

Пощенски списъци

Създаване на пощенски списък

За да създадете пощенски списък:

1. Отворете секцията Пощенски списъци в Контролния панел.
2. Въведете желаното име на списъка в полето “Създай нов пощенски списък:”.
3. Кликнете на бутона “Добави”.
 
След като се създаде пощенския списък, ще се активират и опциите за настройка, под формата на линкове: Настройки, Абонати, Позволени, Дайджест, Модератори, Забранени, Изтрий.

За да нагласите основните настройки на даден пощенски списък, използвайте линка Настройки. Към всяка отделна опция има обяснителни бележки, които се показват в отделен прозорец при кликване на линка ?.

Линка Абонати се използва за ръчно въвеждане на адреси на абонати. Формуляра позволява добавянето на отделни адреси, но не и на групи от адреси едновременно.

През линка Позволени можете да добавяте адреси, които да имат право да пращат съобщения до пощенския списък, без да са абонати или модератори.

При активирани дайджести на пощенския списък (от Настройки) ще имате достъп до тях през линка Дайджест.

Добавянето на адреси на модератори за даден пощенски списък става през линка Модератори.

За да блокирате дадени адреси, така че да не могат да изпращат съобщения до списъка, използвайте линка Забранени.

Изтриването на даден пощенски списък става през линка Изтрий.

Импортиране и експортиране на пощенски списък

Импортирането на списъци с адреси не е възможно. Чрез изпращане на специфична команда към пощенския списък можете да получите обратно съобщение, съдържащо списък с абонатите.

Това става по следния начин:

1. Уверете се, че следните настройки на пощенския списък са активни:

– Администриране от разстояние

– Администратори могат да изискват списък с абонати

2. Добавете вашия адрес като модератор на списъка

3. Изпратете съобщение на mailinglist-list@primer1.com (замествате mailinglist с името на вашия пощенски списък, а primer1.com с вашия домейн)

Формуляр на вашия сайт, през който посетителите да се абонират към пощенски списък

Абонирането или прекратяването на абонамента към даден пощенски списък обикновено се извършва чрез изпращане на команди под формата на съобщения до списъка. За да улесните вашите потребители, можете да добавите формуляр на вашия уебсайт, през който те да абонират своите адреси (или съответно да прекратяват абонамента си). Формулярът ще изисква от посетителите единствено въвеждане на адрес на електронна поща.

За да въведете такава опция на вашия уебсайт, можете да използвате FormMailer скрипта, който можете да инсталирате през секцията Инсталация на софтуер на вашия Контролен панел. Може да прочетете повече за инсталацията на срипта в този раздел от нашата документация. След като инсталирате скрипта, трябва да добавите следния код във вашия формуляр:

<input name=”recipient” type=”radio” value=”mailinglist-subscribe@example.com” checked />
Subscribe
<input name=”recipient” type=”radio” value=”mailinglist-unsubscribe@example.com” />
Unsubscribe
<br>

Трябва да редактирате адресите за абониране и прекратяване на абонамент, като замените example.com с вашето домейн име, както и mailinglist с името на вашия пощенски списък.

Трябва да редактирате конфигурационния файл config.php. Там трябва да промените редовете започващи с

’email’ =>

и

‘recipient’ =>

на

’email’ => ”,

и

‘recipient’ => ”,

Също така, трябва да добавите mailinglist-subscribe@example.com и mailinglist-unsubscribe@example.com към списъка с разрешени получатели:

$recipients = array(
‘mailinglist-subscribe@example.com’,’mailinglist-unsubscribe@example.com’,
);

Промяна на административните съобщения на EZMLM

Можете да промените административните съобщения на EZMLM (съобщенията за абониране) по следния начин:

1. Уверете се, че следните настройки са активни (използвайте линка Настройки от секцията Пощенски списъци):

• Администриране от разстояние

• Администратори могат да редактират текстове

2. Добавете вашия адрес като модератор на съответния пощенски списък

3. Изпратете съобщение на mailinglist-edit@example.com (замествате mailinglist с името на вашия пощенски списък, а example.com с вашия домейн)

Пощенският списък ще ви изпрати съобщение, съдържащо файловете, които могат да се променят, както и инструкции как да извършите промяната.

Защити

Защита с парола

Защита на директория

Чрез секцията “Защита с парола” можете да позволите достъп през уеб до дадени части от вашия акаунт само за хора, които имат валидни логин детайли.

За да активирате защитата, трябва да изберете директорията, която искате да защитите, от секцията “Защита на уеб достъп”. Имайте предвид, че защитата работи рекурсивно и ще бъде приложена и на всички поддиректории.

Има два вида защита с парола – plain и digest. Методът plain се препоръчва за сайтове със SSL сертификати, докато методът digest е за non-HTTPS сайтове. След като изберете метода, трябва да въведете новия потребител в полето “Добави потребител” и след това да въведете паролата в съответните полета. Натиснете бутона “Добави” за да продължите.

Защита с парола

<Под полето “Парола” ще забележите индикатор за надеждност на паролата. Индикаторът се променя в реално време, докато въвеждате паролата. Има пет отделни нива на надежност: Много нискаНискаСреднаВисокаОтлична. Заедно с индикатора за надежност се показва и подсказка с информация и съвети.

Информация за избор на сложна парола и нейното съхранение можете да откриете в статията ни “Избор на парола“.

Ако желаете да премахнете защитата с парола, трябва да изтриете всички потребители, които са създадени.

Защита на wp-login.php файлове (WordPress таблото за управление)

Освен директории, секцията “Защита с парола” позволява защитаването с парола и на wp-login.php файлове. Това е файлът, който служи за достъп до административната секция на стандартна WordPress инсталация. В случай на атака срещу инсталацията с опити за достъп до административната ѝ секция, допълнителната защита с парола на wp-login.php може да е от полза.

Ако една директория съдържа wp-login.php файл, той ще се показва под поддиректориите в интерфейса. За да защитите достъпа до wp-login.php, трябва да използвате бутоните Plain или Digest до него и да добавите потребител. Когато се опитате след това да влезете в административната част на вашата WordPress инсталация, ще трябва първо да въведете потребителското име и паролата, които сте добавили в секцията “Защита с парола”. Така ще достигнете до стандартната логин страница на вашия WordPress, където трябва да въведете потребителското си име и паролата за него.

Можете да управлявате този тип защита по-лесно и удобно чрез раздел “WordPress” на хостинг Контролния панел, следвайки стъпките от статията ни “Подобряване на сигурността на WordPress“.

Показване на съдържанието

Чрез секция “Показване на съдържанието” можете да изключите показването на съдържанието на директориите във вашия акаунт, които нямат index файл. По подразбиране посетителите на такива директории биха виждали списък със съдържаните поддиректории и файлове. За да избегнете това, може да деактивирате “Показване на съдържанието”.

За да активирате защитата, трябва да изберете директорията, която искате да защитите, от секцията “Защита на уеб достъп”. Имайте предвид, че защитата работи рекурсивно и ще бъде приложена и на всички поддиректории. За да спрете показването на съдържанието, натиснете бутона “Изключи”.

Hotlinking защита

Hotlinking е включване на съдържание (обикновено изображения или видео) директно от един сайт в друг. По този начин сайтът, който краде съдържанието, също генерира трафик на оригиналния сайт, като зарежда съдържанието от там директно.

За да активирате hotlinking защитата, трябва да изберете директорията, която искате да защитите, от секцията “Защита на уеб достъп”. Имайте предвид, че защитата работи рекурсивно и ще бъде приложена и на всички поддиректории. Натиснете бутона “Редактирай” под “Hotlinking защита”, за да продължите.

Hotlinking

В полето “Файлови окончания” трябва да въведете типовете файлове, които искате да защитите. Най-често добавяните типове файлове са въведени в текстовото поле по подразбиране.

Под “Добавете домейни, за които е разрешен hotlinking за изброените файлови окончания” трябва да въведете вашия домейн, както и всички ваши паркирани домейни. В противен случай вашият собствен сайт няма да може да показва файловете. Ако искате и някои други сайтове да могат да показват вашите файлове чрез hotlinking, трябва да въведете и тях. Опцията “Добави всички поддомейни” трябва да е включена, ако желаете да позволите hotlinking от всички поддомейни на домейна, на който позволявате достъп.

За да премахнете защитата от hotlinking, трябва да изтриете всички окончания, които сте въвели в списъка “Файлови окончания с hotlinking защита”.

IP защита

Можете да попречите на даден IP адрес или на дадена мрежа да отваря сайта ви в браузър.

За да активирате защитата, трябва да изберете директорията, която искате да защитите, от секцията “Защита на уеб достъп”. Имайте предвид, че защитата работи рекурсивно и ще бъде приложена и на всички поддиректории. Натиснете бутона “Редактирай” под “IP защита”, за да продължите.

IP защита

Блокиране на един IP адрес

За да блокирате даден IP адрес, трябва да го въведете в съответното поле и да натиснете бутона “Добави”. IP адресът ще се появи в списъка “Забранени IP адреси”. За да изтриете адрес от списъка и да разрешите достъпа за него, трябва или да използвате бутона “Изтрий” до този IP адрес, или да маркирате един или няколко IP адреса и да използвате бутона “Изтрий избраните”.

Блокиране на всички IP адреси от една мрежа.

Ако искате да блокирате достъпа до цяла мрежа, можете да използвате символа *. Например, ако искате да блокирате всички IP адреси започващи с 123.234, трябва да въведете:

123.234.*.*

Това ще забрани на целия мрежов блок да отваря вашия сайт.

Блокиране на всички IP адреси от определена държава

Можете да блокирате всички IP адреси от една държава, за да направите сайта си недостъпен за тази държава. Изберете държавата, чиито IP адреси искате да блокирате, и използвайте бутона “Добави”. Държавата ще се появи в списъка “Забранени държави”. Можете да добавяте още държави към списъка, като повторите процедурата. За да премахнете държава от списъка за забрана на уеб достъпа използвайте бутона “Изтрий” до съответната държава или маркирайте няколко страни и използвайте бутона “Изтрий избраните”.

Интерфейсът за блокиране на достъпа от цели държави използва GeoIP базата на Maxmind чрез използването на модула за Apache mod_maxminddb.

Referrer защита

Можете да предотвратите отварянето на вашия сайт чрез линк на даден сайт чрез опцията “Referrer защита”. Това се използва най-често за борба с така наречения “referral spam”. Техниката “referral spam” се използва при сайтове, които изпращат фалшиви заявки към вашия сайт. По този начин те ще бъдат въведени във вашите статистики. Ако статистиките ви не са защитени с парола и бъдат индексирани от уеб търсачка, търсачката ще отбележи линк към спам сайта, което би покачило рейтинга му в търсачката.

Защитата също ще предотврати и hotlinking от домейните, които блокирате.

Referrer защита

За да включите “Referrer защита” за вашия акаунт, трябва да изберете директорията, която искате да защитите, от секцията “Защита на уеб достъп”. Имайте предвид, че защитата работи рекурсивно и ще бъде приложена и на всички поддиректории. Натиснете бутона “Редактирай” под “Referrer защита”, за да продължите. 

В интерфейса, който ще се появи в браузъра, вие трябва да изредите домейните, които желаете да блокирате. Опцията “Добави всички поддомейни” трябва да е включена, ако искате да блокирате и всички поддомейни в дадения домейн.

Защита на FTP достъп

По подразбиране FTP достъпът до вашия сайт е позволен от всеки IP адрес/мрежа. За да ограничите достъпа по FTP само от определени IP адреси/мрежи, можете да използвате секцията “Защита на FTP достъп” от Контролния панел. За целта се използва система за FTP оторизация с .ftpaccess файлове, които съдържат инструкции към FTP сървъра. Използването на тази секция повишава сигурността на вашия сайт, тъй като на първо ниво потребителят трябва да се свързва към сървъра от разрешен от вас IP адрес/мрежа, а на второ – да се оторизира с потребителско име и парола.

ВажноАко в директориите на вашите FTP потребители сте създали .ftpaccess файлове, те ще бъдат преименувани автоматично на .ftpaccess.old и на тяхно място системата ще създаде нови .ftpaccess файлове.

 

• Изключване на FTP услугата

Изключване на FTP услугата

Ако желаете да забраните изцяло и отвсякъде достъпа до вашия сайт през FTP, натиснете бутона “Изключи FTP услугата“. След като изключите FTP услугата, всички текущи настройки за FTP достъп ще бъдат съхранени, така че при евентуалното включване на FTP услугата от ваша страна, те ще бъдат възстановени.

• Добавяне на IP адрес/мрежа

Добавяне на IP адрес/мрежа

За да добавите IP адрес към списъка с позволени адреси за достъп до вашия сайт през FTP, въведете IP адреса в предоставените за целта полета и натиснете бутона “Добави“. В полетата е въведен вашият текущ IP адрес,
който системата засича от достъпа ви до Контролния панел.
Полетата за въвеждане са четири, тъй като всеки един IP адрес/мрежа може да бъде разделен на четири части (октета) чрез точка.
Пример:
Ако желаете да позволите достъпа от IP адреса 64.14.68.138, въведете в първото поле 64, във второто – 14, в третото – 68 и в четвъртото – 138. След това натиснете бутона “Добави“:

Нововъведеният IP адрес ще се появи в списъка с позволени IP адреси/мрежи отдолу. Неговият цвят ще е зелен, ако е текущият ви IP адрес, с който сте влязли в Контролния панел.

ВажноИмайте предвид, че след въвеждането на IP адрес/мрежа моментално се забранява достъпа до вашата услуга от всички IP адреси/мрежи, които не са в списъка с позволени IP адреси/мрежи.


Имате възможност да позволите достъпа по FTP само от определени А, B или C клас мрежи. Накратко А мрежите са тези, чиито последни три октета са равни на нула, при клас B – последните 2 и при клас C – последните 3.
Примери:
клас А – 64.0.0.0
клас B – 64.14.0.0
клас C – 64.14.68.0

Ако желаeте да позволите достъпа до вашия сайт по FTP например само от мрежата 64.14.0.0, то въведете в първото поле 64, във второто 14, а третото и четвърто можете да оставите празни или да въведете звезда (*):

Ако сте въвели мрежата, в която се намира вашият текущ IP адрес, с който достъпвате Контролния панел, тя ще бъде оцветена в зелено.

• Изтриване на всички записи

Изберете всички записи и натиснете бутона “Изтрий избраните“, за да изтриете всички въведени от вас IP адреси/мрежи. По този начин ще бъде автоматично разрешен достъпа по FTP до вашия сайт от всеки IP адрес/мрежа.

Миграция

Копиране на пощенска кутия чрез IMAP

Можете да използвате инструмента “Копирай кутия”, наличен в секцията “Миграция” на Контролния панел, за да копирате съдържанието на локална или външна пощенска кутия в локална пощенска кутия на Вашия хостинг акаунт чрез IMAP – Internet Message Access Protocol (интернет протокол за достъп до съобщения).

Следвайте тези прости стъпки, за да копирате пощенска кутия:

1. Влезте в Контролния панел на Вашия хостинг акаунт и отидете в секцията “Миграция” > “Копирай кутия”.

Важно: Ако локалната пощенска кутия е с addon домейн, моля да се уверите, че е избран правилният домейн от падащото меню “Домейн” в секцията “Избор на домейн”.

2. В секцията “Копирай съдържание на кутия” попълнете следните детайли под “От кутия”:

 • E-mail акаунт<въведете потребител/e-mail адрес на пощенската кутия, чието съдържание искате да копирате, напр. mailbox@domain.com>
 • Парола<въведете паролата на тази пощенска кутия>
 • Хост<въведете хоста на IMAP сървъра, напр. imap.remoteserver.com>

3. От падащото меню “В кутия” изберете локалната пощенска кутия, в която искате да копирате съдържанието.

4. Натиснете бутона “Продължи” и изчакайте, докато процесът завърши.

Подробен лог запис на всяка операция за копиране на пощенска кутия се записва в директория с име “imapsync”, намираща се в директорията /private на хостинг акаунта.

Копиране на пощенска кутия от Gmail

Инструментът “Копирай кутия”, наличен в секцията “Миграция” на Контролния панел, Ви позволява да копирате съдържанието на локална или външна пощенска кутия в локална пощенска кутия на Вашия хостинг акаунт чрез IMAP – Internet Message Access Protocol (интернет протокол за достъп до съобщения). В тази статия ще Ви покажем как да копирате пощенска кутия от Gmail.

Подгответе акаунта си в Gmail

1. Влезте в пощенската кутия, която искате да копирате, на https://mail.google.com.

2. Натиснете бутон “Настройки” (иконата на зъбно колело в горния десен ъгъл на интерфейса) > “Преглед на всички настройки”.

3. Отидете в раздела “Препращане и POP/IMAP достъп” и в секцията “IMAP достъп” включете опцията “IMAP достъпът да се активира”. Натиснете “Запазване на промените”, за да приложите новата настройка.

4. Влезте в секцията за сигурност на акаунта на https://myaccount.google.com/security.

5. В секцията “Влизане в Google” щракнете върху опцията “Потвърждаване в две стъпки” и изпълнете стъпките, за да я активирате за Вашия акаунт.

Влизане в Google

Важно: Google Workspace акаунти, които не виждат опциите “Потвърждение в две стъпки” или “Пароли за приложения”, трябва да се свържат с техния Google Workspace администратор, който може да ги включи, следвайки инструкции от страницата Set up 2-Step Verification на Google Workspace Admin Help сайта (на англ.).

6. Сега, на страницата за сигурност на адрес https://myaccount.google.com/security, в секцията “Влизане в Google”, точно под “Потвърждаване в две стъпки” трябва да видите нова опция, наречена “Пароли за приложения”. Щракнете върху нея.

7. На следващата страница от падащото меню “Изберете приложение” изберете “Друго (персонализирано име)” и въведете име, като “копиране на пощенска кутия чрез IMAP”.

8. Щракнете върху бутона ГЕНЕРИРАНЕ и копирайте/запазете паролата някъде на сигурно място, тъй като ще Ви трябва.

Пароли на приложения

Копирайте пощенската кутия чрез Контролния панел

1. Влезте в Контролния панел на Вашия хостинг акаунт и отидете в секцията “Миграция” > “Копирай кутия”.

Важно: Ако локалната пощенска кутия е с addon домейн, моля да се уверите, че е избран правилният домейн от падащото меню “Домейн” в секцията “Избор на домейн”.

3. В секцията “Копирай съдържание на кутия” попълнете следните детайли под “От кутия”:

 • E-mail акаунт<въведете e-mail адрес на пощенската кутия, чието съдържание искате да копирате, напр. mailbox@gmail.com>
 • Парола<въведете паролата от стъпка 8>
 • Хост: imap.gmail.com

4. От падащото меню “В кутия” изберете локалната пощенска кутия, в която искате да копирате съдържанието на пощенската кутия в Gmail.

Копирай съдържание на кутия

5. Натиснете “Продължи” и изчакайте, докато процесът завърши.

Подробен лог запис на всяка операция за копиране на пощенска кутия се записва в директория с име “imapsync”, намираща се в директорията /private на хостинг акаунта.

AttentionGmail имат лимит от 2500 MB на ден за сваляне на данни чрез IMAP.

Копиране на пощенска кутия от Outlook, Hotmail or Live

Инструментът “Копирай кутия”, наличен в секцията “Миграция” на Контролния панел, Ви позволява да копирате съдържанието на локална или външна пощенска кутия в локална пощенска кутия на Вашия хостинг акаунт чрез IMAP – Internet Message Access Protocol (интернет протокол за достъп до съобщения). В тази статия ще Ви покажем как да копирате пощенска кутия от Outlook, Hotmail или Live.

Подгответе акаунта си на Live.com, ако използвате потвърждаване в две стъпки

1. Влезте в пощенската кутия, която искате да копирате, на https://account.live.com/.

2. Влезте в станицата “Допълнителни опции за защита” на https://account.live.com/proofs/Manage/additional.

3. Намерете секцията “Пароли на приложения” и щракнете върху линкът “Създаване на нова парола на приложение” в нея.

4. На следващата страница ще получите нова генерирана парола. Копирайте/запазете паролата някъде на сигурно място, тъй като ще Ви трябва.

Пароли на приложения

Копирайте пощенската кутия чрез Контролния панел

1. Влезте в Контролния панел на Вашия хостинг акаунт и отидете в секцията “Миграция” > “Копирай кутия”.

Важно: Ако локалната пощенска кутия е с addon домейн, моля да се уверите, че е избран правилният домейн от падащото меню “Домейн” в секцията “Избор на домейн”.

2. В секцията “Копирай съдържание на кутия” попълнете следните детайли под “От кутия”:

 • E-mail акаунт<въведете e-mail адрес на пощенската кутия, чието съдържание искате да копирате, напр. mailbox@outlook.com>
 • Парола<въведете паролата, която получихте на стъпка 4 (ако НЕ използвате потвърждаване в две стъпки, използвайте паролата на пощенската кутия, която копирате)>
 • Хост: outlook.office365.com

3. От падащото меню “В кутия” изберете локалната пощенска кутия, в която искате да копирате съдържанието на пощенската кутия в Outlook, Hotmail или Live.

Копирай съдържание на кутия

4. Натиснете бутона “Продължи” и изчакайте, докато процесът завърши.

Подробен лог запис на всяка операция за копиране на пощенска кутия се записва в директория с име “imapsync”, намираща се в директорията /private на хостинг акаунта.

Копиране на пощенска кутия от Yahoo

Инструментът “Копирай кутия”, наличен в секцията “Миграция” на Контролния панел, Ви позволява да копирате съдържанието на локална или външна пощенска кутия в локална пощенска кутия на Вашия хостинг акаунт чрез IMAP – Internet Message Access Protocol (интернет протокол за достъп до съобщения). В тази статия ще Ви покажем как да копирате пощенска кутия от Yahoo.

Подгответе акаунта си в Yahoo

1. Влезте в пощенската кутия, която искате да копирате, на https://mail.yahoo.com.

2. Влезте в станицата “Защита на акаунта” на https://login.yahoo.com/myaccount/security/.

3. Намерете секцията “Парола за приложението” и щракнете върху линка “Генериране на парола за приложение” в нея.

Парола за приложението
4. На следващата страница въведете име, като “Kопиране на кутия през IMAP”.

5. Щракнете върху линка “Генериране на парола” и копирайте/запазете паролата някъде на сигурно място, тъй като ще Ви трябва.

Генериране на парола за приложение

Копирайте пощенската кутия чрез Контролния панел

1. Влезте в Контролния панел на Вашия хостинг акаунт и отидете в секцията “Миграция” > “Копирай кутия”.

Важно: Ако локалната пощенска кутия е с addon домейн, моля да се уверите, че е избран правилният домейн от падащото меню “Домейн” в секцията “Избор на домейн”.

2. В секцията “Копирай съдържание на кутия” попълнете следните детайли под “От кутия”:

 • E-mail акаунт<въведете e-mail адрес на пощенската кутия, чието съдържание искате да копирате, напр. mailbox@yahoo.com>
 • Парола<въведете паролата от стъпка 5>
 • Хост: imap.mail.yahoo.com

3. От падащото меню “В кутия” изберете локалната пощенска кутия, в която искате да копирате съдържанието на пощенската кутия в Yahoo.

Копирай съдържание на кутия

4. Натиснете бутона “Продължи” и изчакайте, докато процесът завърши.

Подробен лог запис на всяка операция за копиране на пощенска кутия се записва в директория с име “imapsync”, намираща се в директорията /private на хостинг акаунта.

FTP Миграция

Секцията FTP Миграция от Контролния панел ви позволява да прехвърлите файлове от отдалечен сървър (като например от сървър на вашата предишна хостинг компания) във вашия акаунт.
FTP Миграция не е подходяща за копиране на файлове от вашия компютър на сървъра през FTP – за тази цел се налага да използвате FTP програма.

FTP Миграция

За да трансферирате файлове от отдалечен FTP сървър, ще имате нужда от следната информация:

 • Име на отдалечен Хост или IP адрес – това е FTP хоста на вашия предишен хостинг доставчик (например ftp.example.com)
  В случай, че опитвате да се свържете до отдалечения FTP сървър, използвайки вашия домейн, и връзката е неуспешна, то тогава използвайте IP адреса на FTP сървъра на вашия предишен доставчик.
 • Потребителско име за отдалечения FTP сървър – FTP потребителя, който ползвате на отдалечения сървър
 • Парола за отдалечения FTP сървър
 • Отдалечена FTP директория – вашата главната директория на отдалечения сървър
 • Локална директория – директорията на нашия хостинг сървър, към която желаете да трансферирате файловете
 • Е-mail адрес за известяване – FTP трансфера може да отнеме немалко време при по-големи сайтове/файлове. Ако укажете Е-mail адрес за известяване, системата ще ви изпрати съобщение, когато процедурата приключи. Това поле не е задължително.

След като попълните всички полета, кликнете на бутона Започни копирането, за да стартирате FTP трансфера. В резултат ще се зареди нова страница, показваща прогреса на трансфериране на файлове.

Можете да следите прогреса на трансфериране, както и да проверявате за детайли и грешки относно трансфера (ако има такива). Можете да отмените трансфера по всяко време чрез бутона Спри копирането.

Ако трансферирането на файловете спре по някаква причина, можете да рестартирате процеса чрез бутона Рестартирай копирането. Бутонът е активен само когато трансферът е отменен или при наличието на грешки по време на трансфера.

 
Когато натиснете бутона Рестартирай копирането, системата ще попълни всички полета с информацията от последния трансфер, който сте стартирали. Трябва да въведете паролатаза отдалечения FTP сървър отново и да кликнете на бутона Започни копирането.

В случай, че работата със секцията FTP Миграция ви затруднява, моля не се колебайте да се свържете с екипа ни за техническа поддръжка.

cPanel

Подсекцията cPanel от Контролния панел позволява да мигрирате лесно вашия cPanel акаунт от предишната ви хостинг компания – можете да импортирате вашите файлове, поддомейни, паркирани домейни, бази данни, пощенски списъци и пощенски кутии. За да импортирате вашия акаунт от cPanel, трябва да имате предварително създаден пълен архив (full backup) на целия ви акаунт в tar.gz или tar формат. Можете да импортирате архив файл, който се намира във вашият акаунт, т.е. локално на сървъра, или да изберете опция той да бъде свален автоматично от отдалечен сървър чрез FTP или HTTP/HTTPS.

Имената на файловете с архиви изглеждат така: backup-MM.DD.YYYY_HH-MM-SS_AccountName.tar.gz, където първите MM е месеца, DD – датата, YYYY – годината, HH – часът, вторите MM – минутата, SS – секундата, AccountName – името на вашия акаунт в cPanel. Пример:backup-12.1.2015_09-09-29_ivanov.tar.gz– това е backup файл на cPanel, създаден на първи декември, 2010 година, в 9 часа, 9 минути и 29 секунди на cPanel акаунта ivanov).

Изберете подходящия начин, по който системата да импортира cPanel архива:

• Локален файл (на сървъра)
Тази опция е подходяща, ако сте качили архива на cPanel като файл в някоя от вашите директории на сървъра. Ако все още не сте, можете да направите това чрез FTP или секцията “Файлове” на Контролния панел. Препоръчваме да направите това по FTP, когато файлът е по-голям от 20МБ. Кликнете върху “Локален файл (на сървъра)”, след това върху бутона “Намери”, за да укажете качения на сървъра cPanel архив. След като сте избрали подходящия файл, можете да преминете напред чрез бутона “Продължи”.

• Отдалечен файл – FTP
Тази опция е подходяща, ако направения от вас архив на cPanel е качен на отдалечен FTP сървър. След като въведете необходимите данни, файлът ще бъде свален локално на сървъра, така че да продължите автоматично с импортирането на cPanel акаунта.
За тази цел кликнете върху “Отдалечен файл – FTP”:

 • FTP сървър: Тук въведете FTP сървъра, от който ще бъде изтеглен cPanel архива (например ftp.еxample.com) или неговия IP адрес (например 64.14.68.138). Ако използвате вашия домейн и връзката е неуспешна, то тогава използвайте втория вариант с IP адреса на FTP сървъра.
 • FTP потребител: Въведете FTP потребителя ви на отдалечения FTP сървър.
 • FTP парола: Паролата на въведения преди това FTP потребител.
 • Път до файла: Напишете пътя до cPanel архива. Например:/backup-12.1.2010_09-09-29_Ivanov.tar.gz

Натиснете бутона “Продължи”.

• Отдалечен файл – HTTP

attn.gifПрепоръчително (но не задължително) е да използвате опцията “Отдалечен файл – FTP”, тъй като FTP връзката е по-подходяща за трансфер на големи файлове в сравнение с HTTP поради ограничения на HTTP протокола.

Тази опция е подходяща, ако направения от вас архив на cPanel е качен на отдалечен HTTP сървър. След като въведете необходимите данни, файлът ще бъде свален локално на сървъра, така че да продължите автоматично с импортирането на cPanel акаунта.
За тази цел кликнете върху “Отдалечен файл – HTTP”:

 • HTTP адрес: Въведете http:// или https://, последвано от домейна на HTTP сървърa или неговия IP адрес, както и от пътя до cPanel архива. Например:
  http://example.com/backups/cpanel/backup-12.1.2010_09-09-29_ivanov.tar.gz
  – или –
  http://64.14.68.138/backups/cpanel/backup-12.1.2010_09-09-29_ivanov.tar.gz
  Ако използвате вашия домейн и връзката е неуспешна, то тогава използвайте втория вариант с IP адреса на HTTP сървъра.
 • HTTP потребител и HTTP парола: Ако пътя до тази директория е защитен с потребителско име и парола (HTTP автентикация), попълнете и тези полета.

Натиснете бутона “Продължи”.


След като архивът бъде анализиран и разпознат като cPanel архив, попадате на следващата стъпка, където можете да уточните какви опции от вашия cPanel акаунт искате да импортирате.

Файлове

Файлове: Тук можете да укажете чрез маркиране на “Всички файлове” дали искате вашите файлове от cPanel архива (всички файлове и директории, които сте имали в cPanel при предишната ви хостинг компания) да бъдат копирани на сървъра. Ако желаете да видите какви файлове и директории имате в момента във вашия акаунт на сървъра, кликнете върху иконката ext.png, намираща се до заглавието “Файлове” на тази подсекция – в нов прозорец на браузъра ще се отвори секцията “Файлове” на Контролния панел.

Поддомейни

Поддомейни: Изберете поддомейните, които искате да бъдат създадени – ако желаете това да са всички изредени поддомейни, поставете отметка до бутона отляво на заглавието “Бази данни”. В случай, че искате да се импортират и принадлежащите им файлове и директории, селектирайте опцията “Импортиране на файловете”.

Паркирани домейни

Паркирани домейни: Изберете домейните, които искате да бъдат паркирани към вашия акаунт. Имайте предвид, че паркирането на домейни отнема няколко минути, докато бъде одобрено от системата.

Бази данни

Бази данни
: Изберете базите данни, които искате да бъдат импортирани във вашия акаунт – ако желаете това да са всички изредени бази данни, поставете отметка до бутона отляво на заглавието “Бази данни”.

Пощенски списъци

Пощенски списъци: Изберете пощенските списъци, които искате да бъдат импортирани във вашия акаунт.

Пощенски кутии

Пощенски кутии: Изберете пощенските кутии, които искате да бъдат импортирани във вашия акаунт – ако желаете това да са всички изредени кутии, поставете отметка до бутона отляво на заглавието “Пощенски кутии”. В случай, че дадена кутия съществува вече, то в нея ще бъдат добавени всички писма, които се намират в cPanel архива, без да бъдат изтрити вече съществуващите. Ако желаете да бъдат импортирани и контактите ви от BoxTrapper, изберете “Импортиране на контакти от BoxTrapper” в допълните опции. Също така можете да укажете дали да бъде импортирана пощенската ви кореспонденция в новосъздаваните кутиите – селектирайте “Импортиране на съобщенията за новосъздадените пощенски кутии”.

Паролите на пощенските кутии не могат да се импортират, затова трябва да въведете една парола за всички новосъздавани кутии и да я потвърдите. Можете след това да смените паролата на всяка пощенска кутия в раздел Пощенски кутии на Контролния панел. Под полето Парола ще забележите индикатор за надеждност на паролата. Индикаторът се променя в реално време, докато въвеждате паролата. Има пет отделни нива на надежност: Много нискаНискаСреднаВисокаОтлична. Заедно с индикатора за надежност се показва и подсказка с информация и съвети.

ЗАБЕЛЕЖКА: Миграторът на cPanel данни поддържа имейл данни във формат MAILDIR. Данни в други специфични формати, като DBOX (sdbox/mdbox) няма да бъдат импортирани, и интерфейсът ще покаже съобщение, че не намира съобщения в архива.


След като сте готови със селекцията, можете да продължите мигрирането чрез бутона “Продължи”.

В следващата стъпка се появява обзор на селекцията – потвърдете с кликване върху “Продължи” или ако смятате, че сте забравили или сгрешили нещо, се върнете назад чрез бутона “Обратно”, за да коригирате.

След като сте потвърдили избора си, изчакайте обработването на заявените действия от системата. В края на процеса получавате статуса на импортирането. Имайте предвид, че във всяка една стъпка можете да откажете операцията, кликвайки върху бутона “Откажи”.

Импортиране на Личен архив

Секцията Личен архив ви позволява да импортирате архивни файлове, които са създадени чрез секцията Архив на Контролния панел. Архивният файл може да е създаден на същия или на друг хостинг акаунт. Ако ползвате файл, създаден на друг хостинг акаунт, по този начин може да местите данни от един хостинг акаунт на друг.

Формат на файла

Тъй като интерфейсът ще очаква файл, създаден през секцията “Архив”, неговото име би трябвало да бъде едно от следните:

 • files.tar.gz
 • mail.tar.gz
 • mysql5.tar.gz

Интерфейсът ще приеме също и разархивираната (gunzipped) версия на .tar.gz файла (примерно files.tar).

Избор на файла за импортиране

Можете да изберете файла за импортиране по един от следните начини:
– локален файл – ако файлът е качен на вашето хостинг пространство, можете да го изберете чрез опцията “Локален файл (на сървъра)”
– отдалечен файл (FTP) – с тази опция можете да изберете за импортиране файл, който се намира на друг FTP сървър
– отдалечен файл (HTTP) – ако файлът, който желаете да импортирате, е достъпен на друг сървър през уеб (HTTP), можете да го изберете и качите чрез тази опция. Ако файлът за импортиране е голям (няколкостотин MB или повече), е препоръчително да ползвате FTP опцията вместо тази.

Избор на данните за импортиране

На следващия екран на интерфейса трябва да изберете кои данни от файла ще бъдат импортирани.

Файлове: Когато импортирате архив, който съдържа файлове (files.tar.gz), можете да изберете коя част от файловете да бъдат импортирани. Първата секция на екрана ви позволява да изберете дали да се импортират файлове в главния домейн (поддомейн www) и/или от папката private. Ако архивният файл съдържа и поддомейни, ще видите и секция, в която можете да изберете кои от тях да бъдат импортирани. Имайте предвид, че не може да се импортират данни върху вече съществуващи поддомейни. Интерфейсът ви дава възможност да изтриете съществуващите поддомейни преди да се импортират данните върху тях. Ако махнете отметката “Импортирай файлове”, избраните поддомейни просто ще бъдат създадени, без да се възстановяват файлове върху тях.

Бази данни: Когато импортирате бази данни (файл mysql5.tar.gz), ще видите списък с базите данни, които се съдържат във файла. Ако някоя от тези бази съществува на акаунта, ще видите и линк да изтриете съществуващата на акаунта база данни, преди да импортирате данните от архива.

Мейл съобщения: Когато импортирате мейл съобщения (файл mails.tar.gz), ще видите списък на съдържащите се във файла пощенски кутии. Ако някоя от кутиите вече съществува, мейл съобщенията от архива ще бъдат добавени в нея, без да се изтриват каквито и да е мейли от тази пощенска кутия. Ако махнете отметката “Импортиране на съобщенията за новосъздадените пощенски кутии”, тези пощенски кутии просто ще бъдат създадени, без да се възстановяват съобщенията в тях. Тъй като паролите на пощенските кутии не могат да бъдат възстановявани, ще трябва да въведете една парола, с която ще бъдат създадени избраните кутии. Впоследствие можете да промените паролата на всяка кутия индивидуално през секцията Пощенски кутии на Контролния панел.

Когато сте готови с избора на данни за импортиране, можете да използвате бутона “Продължи”, за да стартирате операцията по импортиране на данни.

След завършване на задачите ще видите статус на всяка от тях. По всяко време може да прекратите процеса чрез използването на бутона “Откажи”.

DNS Записи

Типове DNS записи и как се употребяват

Системата за имената на домейните, DNS (Domain Name System), представлява разпределена база от данни за компютри, услуги или други ресурси свързани към Интернет или частни мрежи, с чиято помощ се осъществява преобразуването на имената на хостовете в IP адреси. Това улеснява работата на потребителите на Интернет услуги. Вместо да въвежда IP адрес (комбинация от цифри), за да достигне до даден ресурс в мрежата, потребителят може просто да въведе неговото име (домейн). Информацията за IP адресите и имената на домейни се съхранява на DNS сървърите. С помощта на раздел “DNS записи” в Контролния панел, можете да създавате и променяте следните записи:

A записи (адрес)

Използвайки A запис, можете да свържете хост с IP адрес. Например, ако имате сървър в офиса и желаете да му дадете име office.mydomain.com, можете да използвате A запис.

MX записи

MX (Mail eXchange) записите се използват, за да дефинират къде да бъдат насочени имейл съобщенията за даден домейн. Записът може да бъде хост в домейна (например mail.mydomain.com) или име на отдалечен неймсървър (например mail.hotmail.com). Ако променяте MX записа за домейна си, моля, убедете се, че сървъра, който сте дефинирали за MX е конфигуриран да приема имейл съобщенията, изпратени към Вашия домейн.

CNAME записи (Alias)

Този запис е подобен на A записа, но вместо да определите IP адрес, за CNAME трябва да определите друг хост (например user.someserver.com).

TXT записи

TXT записите Ви дават възможност да свържете някакъв текст към хост или друго име.

Например TXT записът се използва като информационен запис, определящ рамковата политика на подателя, SPF (Sender Policy Framework), който може да бъде използван, за да потвърди легитимен източник на имейл съобщения от някой домейн.

Пример за SPF запис е:

my_domain.com. IN TXT “v=spf1 a mx ~all”

v=” дефинира използваната SPF версия. Опциите “a” и “mx” определят системите, на които е позволено да изпращат съобщения за дефинирания домейн. Опцията “~all” определя, че изброените механизми представляват всичко, което трябва да се използва за съпоставяне. Тази опция също дефинира SOFTFAIL правилата.

SRV записи

SRV записите са по-сложни записи, които се използват за дефиниране на име на хост и порт за специфични услуги.

SRV записите се добавят в следния формат:

_service._proto.name TTL class SRV priority weight port target

service” , “proto” и “name” оказват символичното име, транспортния протокол на услугата и домейн името, за което е валиден записът. “TTL” DNS TTL поле. “class:” полето винаги е “IN“. “priority” определя приоритета (по-ниска стойност означава по-висок приоритет), а “weight” определя релативната тежест за записи с еднакъв приоритет. “port” оказва TCP или UDP порт, на който работи услугата, а “target” определя хост името на машината, която предоставя услугата.

SRV записи се използват за услуги като XMPP, Client SMTP Authorization, SIP и др.

Wildcard DNS записи

Wildcard DNS запис е запис, който съпоставя заявки за несъществуващи имена. Дефинира се чрез използването на “*” като най-лeвия етикет (част) на дадено домейн име (*.my_domain.com).

Смяна на DNS сървъри

Смяната на DNS сървъри през секцията “DNS записи” на Контролния панел не е възможна. Можете да сменяте DNS сървъри за Вашия домейн през специален интерфейс, предоставен от Вашия регистрар.

Промяна на съществуващи DNS записи

AttentionDNS записи, добавени в раздел “DNS записи” на Контролния панел, ще бъдат активни само ако домейн името използва DNS услугата на хостинг акаунта.


За да направите промени по Вашите DNS записи:

 1. Влезте в раздел “DNS записи” на Вашия Контролен панел.

 2. В подраздел “Избор на домейн” изберете домейн името, чиито DNS записи желаете да промените, от падащото меню “Покажи хостовете на“.

  Ако желаете да промените DNS записи глобално (за всички домейни) на Вашия хостинг акаунт, изберете опцията “Всички домейни” за настройката “Приложи промените на“. Повече информация за тази функционалност е налична в статията ни “

 3. Натиснете бутона “Редактирай” (Edit) за записа, който искате да промените.

  Редактирай

 4. В края на страницата ще се появи формуляр “Редактиране на съществуващ запис“, където можете да въведете новите стойности в желаните полета. За да запазите промените, използвайте бутона “Запази“.

  Запази

Възстановяване на оригиналната DNS конфигурация

AttentionDNS записи, добавени в раздел “DNS записи” на Контролния панел, ще бъдат активни само ако домейн името използва DNS услугата на хостинг акаунта.


За да възстановите оригиналната DNS конфигурация:

 1. Влезте в раздел “DNS записи” на Вашия Контролен панел.

 2. В подраздел “Избор на домейн” изберете домейн името, чиито DNS записи желаете да промените, от падащото меню “Покажи хостовете на“.

  Ако желаете да промените DNS записи глобално (за всички домейни) на Вашия хостинг акаунт, изберете опцията “Всички домейни” за настройката “Приложи промените на“. Повече информация за тази функционалност е налична в статията ни “
 3. Кликнете бутона “Възстанови DNS настройките на домейна”. Ако в предишната стъпка сте ибрали опцията “Всички домейни”, името на бутона ще бъде “Възстанови DNS настройките на всички домейни”.

  Възстановяване


Възможността да възстановите оригиналната DNS конфигурация е полезна в случаите, когато искате да върнете първоначалните DNS записи с едно действие. Това действие ще премахне всички допълнителни DNS записи и ще възстанови стойностите на записите по подразбиране.

Спиране на DNS услугата

AttentionDNS записи, добавени в раздел “DNS записи” на Контролния панел, ще бъдат активни само ако домейн името използва DNS услугата на хостинг акаунта.


За да спрете DNS услугата:

 1. Влезте в раздел “DNS записи” на Вашия Контролен панел.

 2. В подраздел “Избор на домейн” изберете домейн името, за което желаете да спрете DNS услугата, от падащото меню “Покажи хостовете на“.

  Ако желаете да спрете DNS услугата глобално (за всички домейни) на Вашия хостинг акаунт, изберете опцията “Всички домейни” за настройката “Приложи промените на“. Повече информация за тази функционалност е налична в статията ни “

 3. Кликнете бутона “Спри DNS услугата” / “Спри DNS услугата за всички домейни”.

 4. Когато спрете DNS услугата, всички DNS записи за съответния домейн ще бъдат премахнати от сървъра, който ще спре да отговаря на DNS заявки за този домейн. Вашите сайт и пощенски кутии спират да бъдат достъпни със съответното домейн име в момента, в който се спре DNS услугата.

  Спиране на DNS

 5. За да включите DNS услугата отново, кликнете на бутона “Включи DNS услугата” / “Включи DNS услугата за всички домейни”:

  Включване на DNS

Сигурност

Лог с действия

Страницата Лог с действия в Контролния Панел ви позволява да разгледате история на действията, извършени в Контролния Панел от Вашия основен потребител или някой от допълнителните потребители на Контролния Панел. Също така, показват се и действия извършени в Уебмейл програмата и отнасящи се за определена пощенска кутия.

Секцията “Лог с действия” показва таблица със следните полета:

 • Дата – показва датата и часа на съответното действие
 • Потребител – показва потребителя, който е извършил действието. Това може да бъде основният или допълнителен потребител на Контролния панел.
 • IP адрес – показва IP адреса, от който е извършено действието. Когато действието е извършено от сървърен администратор или от отдел “Техническа поддръжка”, това поле ще съдържа надпис “Служебно IP”.
 • Операция – показва точното действие. Надписите са на английски и до голяма степен обясняват самото действие, като например “DOMAIN PARK REQUEST” или “CREATE DATABASE USER”. Ако действието е извършено през Webmail, тогава операцията ще е допълнена с WM отпред, например “WM ENABLE SPAM ASSASSIN”.
 • Детайли – показва специфични детайли за съответното действие.

Интерфейсът показва действията извършени през последните 365 дни.

Секцията Филтри над таблицата позволява филтриране по определена Операция/Действие, Потребител, или IP адрес. Просто въведете желания критерий за търсене, и използвайте лупата за търсене до съответното поле.

Известия за сигурност

Страницата Известия за сигурност на Контролния Панел дава възможност да получавате по имейл известия за действия, които се считат за важни по отношение на сигурността на Контролния Панел. Такива действия са опитите за влизане в Контролния панел, промяна на контакти, промяна на пароли (за Kонтролния панел, FTP, MySQL или пощенски кутии), и други.

Настройване на известията

За да настроите получаването на известия, трябва:

 1. Да въведете желания имейл адрес в полето E-mail. Можете да въведете повече от един имейл адрес, като разделителят е запетая.
 2. Да изберете действията, за които искате да получавате известия, като поставите отметка пред всяко желано действие.
 3. Да натиснете бутонът Промени.
Разрешаване на определени IP адреси (игнориране)

Ако не желаете да получавате известия за действия извършени от Вашия собствен IP адрес например, можете да го добавите в Разрешени IP адреси. Само натиснете бутона Добави IP адрес, и въведете IP адреса в полето. Ако желаете да разрешите повече от един IP адрес, натиснете бутона Добави IP адрес отново. За да премахнете IP адрес от списъка, използвайте бутона с кошче, който е до всеки IP адрес от списъка.

Спиране на известията

За да спрете известията за действия свързани със сигурността, трябва да махнете отметките пред всички действия в списъка, и да използвате бутона Промени.

Възстановяване на данни от архив

Възстановяване на данни от архив

Можете да възстановявате файлове, пощенски кутии (съобщенията, контактите и календарите в тях) и MySQL бази данни от нашите системни архиви или от Вашите лични архиви.

 Възстановяване на данни от архив

Файлове

За възстановяване на файлове:

 1. Отворете линка “Файлове” от подраздел “Системен архив” или “Личен архив”.
 2. Ако възстановявате файлове от системен архив, изберете датата на архива, от който искате да възстановите файлове.
 3. Изберете файловете и/или директориите, които искате да възстановите.
 4. Изберете режим на възстановяване.
 5. Изберете мястото на възстановавяне. Можете да възстановите данните в същата или друга директория.
 6. Натиснете бутон “Възстановяване”.

MySQL бази данни

За да възстановите информация в MySQL 5 или MySQL 8 бази данни:

 1. Отворете линка “MySQL 5” или “MySQL 8” от подраздел “Системен архив” или “Личен архив”.
 2. Ако възстановявате информация от системен архив, изберете датата на архива, от който искате да възстановите данните.
 3. Изберете базата данни, от която желаете да възстановявите информация.
 4. Изберете база данни, в която желате да възстановите данните.
 5. Ако възстановявате от системен архив, можете да изберете да възстановите информация само определени таблици от базата данни.
 6. Натиснете бутона “Възстановяване” (или “Продължи”).

Важно: Ако MySQL базата данни, от/в която се опитвате да възстановите не съществува на Вашия хостинг акаунт, първо трябва да я създадете от раздел “MySQL бази данни” на Вашия Контролен панел.

Пощенски кутии

Можете да възстановявате съобщенията, контактите и календарите на Вашите пощенски кутии. За целта:

 • Отворете линка “Пощенска кутия” от подраздел “Системен архив” или “Личен архив”.
 • Ако възстановявате от системен архив, изберете датата на архива, от който искате да възстановите данни.
 • Изберете пощенската кутия, която желаете да възстановите. Можете да изберете повече от една кутия едновременно, както и да възстановите данните в една пощенска кутия в друга.
 • От падащото меню “Възстановяване” изберете какви данни желаете да възстановите – само съобщенията, липсващите или предишното състояние на контактите, календарите и задачите или комбинация от тях.
 • Натиснете бутона “Възстановяване”

При възстановяване на съобщенията за пощенска кутия съществуващите такива не се изтриват. Липсващите съобщения ще бъдат възстановени в папките, в които са се намирали по време на създаването на архива. Възможно е да се получи дублиране на съобщения, например при съобщения преместени в друга папка или непрочетени по времето на създаване на архива съобщения, които след това са били прочетени.

Важно: Ако пощенската кутия, която се опитвате да възстановите, не съществува на Вашия хостинг акаунт, първо трябва да я създадете в раздел “Пощенски кутии” на Вашия Контролен панел.

Разлика между Системен и Личен архив

Системният архив се създава автоматично всеки ден, като се архивират всички данни на хостинг акаунта. Тези архиви се пазят минимум седем дни на отделен backup сървър, т.е. можете да възстановите данни от Системен архив за всеки от последните поне седем дни.

Личният архив се прави от клиента, чрез секцията “Архив” в Контролния панел. Когато направите Личен архив, по подразбиране той се пази на сървъра за три дни, през които можете да го свалите на вашия компютър. Възможно е и да го запазите за постоянно на вашето хостинг пространство на сървъра.

Режими на възстановяване

Можете да избирате между три режима на възстановяване за файлове:

 • Без презаписване – Само файловете, които съществуват в архива, но не съществуват в избраната директория на възстановяване, ще бъдат възстановени. Всички съществуващи файлове в избраната директория на възстановавяне ще останат непроменени.

 • С презаписване – Файловете, който съществуват в архива, а не съществуват в избраната директория на възстановяване, ще бъдат възстановени. Файловете, които съществуват в архива и в директорията на възстановяване, ще бъдат презаписани с тези от избрания архив.

 • Изтриване преди възстановяване – Съществуващите файлове в избраната папка ще бъдат изтрити и после изцяло възстановени от архива. С този режим ще възстановите информацията така, както е запазена в архива.

SSL/HTTPS Достъп

Пренасочване към HTTPS

Пренасочване към HTTPS за Вашите домейн и поддомейни

Можете да настроите сайта си да използва HTTPS през секция “SSL/HTTPS Достъп” в Контролния панел. В тази секция можете да пренасочите домейнът и събдомейните си към HTTPS. Възможно е съдържанието на .htaccess файлове на акаунта (ако има такива) да пречи на пренасочването.

SSL/HTTPS достъп > Пренасочване към HTTPS

Тази опция може да не работи напълно коректно с някои скриптове и приложения. Поради тази причина е желателно да проверите сайта си след като я активирате. Ако Вашият уеб скрипт има собствена функционалност, която пренасочва към HTTPS, бихме препоръчали да използвате нея.

Пренасочване на WordPress сайт към HTTPS

Горното решение не е подходящо за WordPress сайтове, но имаме отделен инструмент, който прави същото за тази платформа. Може да прочетете как да активирате HTTPS за Вашия WordPress сайт в нашата статия – Активиране на HTTPS за WordPress.

SSL сертификати

Чрез тази секция на Контролния панел можете да инсталирате и управлявате SSL сертификатите във Вашия хостинг акаунт. 

Инсталиране на SSL сертификат от външна фирма издател на сертификати

Ако сте закупили SSL сертификат от външна фирма-издател на сертификати, процесът на издаване на сертификата и инсталирането му на нашия сървър е следния:

1. Създайте CSR на нашия сървър като намерите в списъка хоста, за който ще издавате сертификата, и последвате линка Създай CSR за него.

Създай CSR

2. На следващата страница въведете CSR данните – всяко поле съдържа подсказка за информацията, която трябва да въведете в него.

CSR

3. Ще видите съобщение за успешно създаване на CSR. Натиснете бутона Прегледай или изберете менюто Избери -> Прегледай/Експортирай за сертификата. 

Прегледай CSR

4. Това ще Ви отведе на страницата, показваща CSR данните. Копирайте съдържанието на CSR, използвайки бутона Копирай. Моля, уверете се, че не копирате частния ключ, а CSR съдържанието. Частният ключ не трябва да се дава на външни доставчици по никакъв повод за максимална сигурност. Трябва да дадете CSR съдържанието на Вашата фирма-издател на SSL сертификата. Те ще издадат сертификата, базирайки се на информацията в CSR. 

Копирай CSR

5. Когато SSL сертификатът бъде издаден и го получите заедно с междинните сертификати, моля върнете се в главното меню и изберете менюто Избери / Качи сертификат за този CSR.

  Качи сертификат

6. Поставете SSL сертификата и междинните сертификати в полетата Сертификат и Междинни сертификати или ги качете, използвайки бутоните Качване. Натиснете бутона Изпрати, за да запазите промените.

Качи SSL

7. Последната стъпка е да активирате сертификата, използвайки менюто Избери / Активирай. Това ще активира сертификата и след няколко минути ще можете да достъпвате сайта си по HTTPS.

Активирай SSL

Сертификати Let's Encrypt

Можете да използвате тази секция на Kонтролния панел, за да управлявате Вашите Let’s Encrypt сертификати, ако Вашият хостинг доставчик ги предлага.

Повече информация относно употребата им можете да намерите в следната статия в нашата документация: Сертификати Let’s Encrypt.

Клиента на първо място

Погрижили сме се да откриеш всичко на едно място. Всяка инструкция или нужна информация.