Защита на FTP достъп

По подразбиране FTP достъпът до вашия сайт е позволен от всеки IP адрес/мрежа. За да ограничите достъпа по FTP само от определени IP адреси/мрежи, можете да използвате секцията “Защита на FTP достъп” от Контролния панел. За целта се използва система за FTP оторизация с .ftpaccess файлове, които съдържат инструкции към FTP сървъра. Използването на тази секция повишава сигурността на вашия сайт, тъй като на първо ниво потребителят трябва да се свързва към сървъра от разрешен от вас IP адрес/мрежа, а на второ – да се оторизира с потребителско име и парола.

ВажноАко в директориите на вашите FTP потребители сте създали .ftpaccess файлове, те ще бъдат преименувани автоматично на .ftpaccess.old и на тяхно място системата ще създаде нови .ftpaccess файлове. • Изключване на FTP услугатаИзключване на FTP услугатаАко желаете да забраните изцяло и отвсякъде достъпа до вашия сайт през FTP, натиснете бутона “Изключи FTP услугата“. След като изключите FTP услугата, всички текущи настройки за FTP достъп ще бъдат съхранени, така че при евентуалното включване на FTP услугата от ваша страна, те ще бъдат възстановени.• Добавяне на IP адрес/мрежаДобавяне на IP адрес/мрежаЗа да добавите IP адрес към списъка с позволени адреси за достъп до вашия сайт през FTP, въведете IP адреса в предоставените за целта полета и натиснете бутона “Добави“. В полетата е въведен вашият текущ IP адрес,който системата засича от достъпа ви до Контролния панел.Полетата за въвеждане са четири, тъй като всеки един IP адрес/мрежа може да бъде разделен на четири части (октета) чрез точка.Пример:Ако желаете да позволите достъпа от IP адреса 64.14.68.138, въведете в първото поле 64, във второто – 14, в третото – 68 и в четвъртото – 138. След това натиснете бутона “Добави“:Нововъведеният IP адрес ще се появи в списъка с позволени IP адреси/мрежи отдолу. Неговият цвят ще е зелен, ако е текущият ви IP адрес, с който сте влязли в Контролния панел.ВажноИмайте предвид, че след въвеждането на IP адрес/мрежа моментално се забранява достъпа до вашата услуга от всички IP адреси/мрежи, които не са в списъка с позволени IP адреси/мрежи.Имате възможност да позволите достъпа по FTP само от определени А, B или C клас мрежи. Накратко А мрежите са тези, чиито последни три октета са равни на нула, при клас B – последните 2 и при клас C – последните 3.Примери:клас А – 64.0.0.0

клас B – 64.14.0.0

клас C – 64.14.68.0Ако желаeте да позволите достъпа до вашия сайт по FTP например само от мрежата 64.14.0.0, то въведете в първото поле 64, във второто 14, а третото и четвърто можете да оставите празни или да въведете звезда (*):Ако сте въвели мрежата, в която се намира вашият текущ IP адрес, с който достъпвате Контролния панел, тя ще бъде оцветена в зелено.• Изтриване на всички записиИзберете всички записи и натиснете бутона “Изтрий избраните“, за да изтриете всички въведени от вас IP адреси/мрежи. По този начин ще бъде автоматично разрешен достъпа по FTP до вашия сайт от всеки IP адрес/мрежа.